Maarten Bouwknecht
NOS Sport

Basketballer Bouwknecht wil nog niet aan 3x3 en Parijs denken: 'Eerst de Supercup'

  • Ronald van Dam

    redacteur en commentator NOS Sport

  • Ronald van Dam

    redacteur en commentator NOS Sport

Steeds maar die vragen over 3x3. Van Maarten Bouwknecht hoeft het niet zo. Maar de 28-jarige basketballer, die zondag met zijn club ZZ Leiden tegen Landstede Hammers om de Supercup in het traditionele basketbal speelt, heeft dat wel over zichzelf afgeroepen.

Hij deed afgelopen zomer met Team Amsterdam mee aan de professionele tour van het nog steeds aan populariteit winnende 3x3 basketbal, sinds Tokio olympisch. In de voor Bouwknecht nieuwe discipline voelde hij zich meteen thuis, getuige de drie overwinningen in internationale toernooien in Zwitserland, Kosovo en Canada. In Zwitserland werd hij zelfs uitgeroepen tot meest waardevolle speler.

Het snelle 3x3 spelletje - wedstrijden van tien minuten tussen teams van drie spelers op een half veld met maar één basket - ligt hem wel. Bouwknecht kan er zijn creativiteit en lef goed in kwijt. "Ik heb het naar mijn zin gehad. Mijn teamgenoten hebben me enorm geholpen om beter te worden."

"Het grote verschil met vijf-tegen-vijf basketbal is dat het in 3x3 steeds maar door gaat", legt Bouwknecht uit. "Je hebt maar twaalf seconden voor een aanval, er is veel minder tijd om op adem te komen. En verdedigend los je situaties ook weer anders op, omdat je minder spelers hebt."

Maarten Bouwknecht

Het goede spel van Bouwknecht is Aron Royé, de bondscoach van de 3x3-mannen, niet ontgaan. Royé had hem er graag bij gehad bij het EK in Israël eerder deze maand, waar Nederland in de kwartfinales werd uitgeschakeld. Ondanks de lobbypogingen van de bondscoach gaf zijn werkgever Leiden Bouwknecht niet vrij.

Begrijpelijk. Het nieuwe seizoen is begonnen en de Leidenaren hebben nogal wat te verdedigen. Ze pakten afgelopen seizoen de basketbalvariant van de 'treble'. Leiden werd kampioen van Nederland, veroverde de beker en ook nog het kampioenschap van de BNXT League, de Belgisch-Nederlandse competitie.

Altijd voor de prijzen

"Vorig seizoen was heel bijzonder, voor de club en voor ons als spelers", blikt Bouwknecht terug. "'Het zal lastig worden om weer alles te winnen. Maar een club als Leiden behoort tot de top en moet altijd voor de prijzen gaan. En we hopen in Europa weer iets neer te kunnen zetten."

Te beginnen met de Supercup tegen Landstede komende zondag. Maar dat kan niet meer met de kampioensploeg van vorig seizoen. De Nederlandse kern, waar Bouwknecht toe behoort, is gebleven, maar de vier buitenlandse spelers vertrokken. Tot nu toe zijn er twee nieuwe Amerikanen gecontracteerd.

Maarten Bouwknecht

"Afgelopen weekeinde zijn we met de neus op de feiten gedrukt", zegt de spelverdeler van Leiden, doelend op de forse 89-59 nederlaag die zijn club in de BNXT Supercup tegen de Belgische kampioen Oostende leed. "We we hebben deze week goed getraind, om er zondag klaar voor te zijn."

"Het is aan ons als blijvers om de nieuwe jongens onderdeel te laten worden van het team en samen stappen te zetten. Zoals de spelers van Team Amsterdam ook met mij in 3x3 hebben gedaan."

Geen nee tegen Parijs

Over 3x3 gesproken: wat als Oranje zich voor de Olympische Spelen in Parijs plaatst - dat kan als Nederland op 1 november bij de eerste drie op de wereldranglijst staat - en de bondscoach Bouwknecht benadert?

"Dat kiezen tussen 3x3 en het traditionele basketbal speelt bij mij helemaal niet, maar iedereen begint er steeds maar over. Ik vind 3x3 heel leuk en ben blij dat ik het gedaan heb. Iedere sporter wil naar de Spelen. Dus als ze me vragen om mee te gaan naar Parijs, zeg ik geen nee. Ik denk dat iedereen dat wel begrijpt. Maar eerst moet het maar eens zover komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl