Basketballer Worthy de Jong in actie voor het Nederlands 3x3-team
NOS Sport

Nederlandse 3x3-basketballers willen op EK 'onzichtbare muur doorbreken'

  • Ronald van Dam

    redacteur en commentator NOS Sport

  • Ronald van Dam

    redacteur en commentator NOS Sport

Steeds net niet. Dat is in drie woorden het seizoen van de Nederlandse 3x3-basketballers. Daar moet maar eens verandering in komen bij de Europese kampioenschappen, die van vandaag tot en met donderdag in Israël worden gehouden.

"Het wordt tijd dat we die onzichtbare muur doorbreken", zegt Aron Royé, de bondscoach van de mannen, bij wie het op de grote toernooien maar niet wil vlotten. "Het baart me een beetje zorgen, al kan ik mijn vinger niet op de zere plek leggen."

De ploeg van Royé treft woensdag Kroatië (16.30 uur) en Frankrijk (20.10 uur) in de groepsfase van de EK. De eerste twee gaan door naar de kwartfinales op donderdag. De Oranjevrouwen beginnen vandaag al aan hun EK.

Bij de EK is meer te winnen dan medailles. Nederland, vorig jaar winnaar van het brons, kan zich plaatsen voor een derde olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Oranje is al geplaatst voor twee andere OKT's en ook rechtstreekse plaatsing voor de Spelen in Parijs is nog een optie.

Daarvoor moet Nederland op 1 november bij de eerste drie op de federatieranglijst staan. Nederland staat nu derde. Een goed EK kan dus op meerdere vlakken helpen richting 'Parijs'.

De Jong speelt 3x3 met passie: 'Ook tijden geweest waarin ik niet kon genieten'

De Nederlandse basketballers doen het als Team Amsterdam goed in het professionele circuit. Ze wonnen dit jaar al twee Challengers, waarin tickets voor de World Tour-toernooien te verdienen zijn. Maar in de World Tour is het 'net niet', en bij de WK in Graz begin juni was het hetzelfde liedje. Met één punt verschil verloren de Nederlanders van Letland in de kwartfinales.

Nieuwe speler inpassen

"Misschien komt het doordat we, door het inpassen van Maarten Bouwknecht, de afgelopen maanden steeds in wisselende samenstelling hebben geopereerd", aldus bondscoach Royé. "We hebben Maarten veel laten spelen om hem zijn rankingpunten te laten verdienen."

Na Worthy de Jong is Bouwknecht de volgende speler uit het traditionele basketbal die 'proeft' van de jonge, populaire en sinds Tokio olympische 3x3-variant. Maar waar bij De Jong de overstap definitief is, heeft Bouwknecht zich inmiddels weer bij zijn club ZZ Leiden gemeld voor het nieuwe seizoen.

Iets dat Royé betreurt. "We hadden Maarten er graag bij gehad. Nu zijn we scorend erg afhankelijk van Worthy. Maarten is een goede basketballer die kwaliteit en scorend vermogen brengt. Reken maar dat we er alles aan hebben gedaan om hem mee te krijgen. Helaas is dat niet gelukt."

Worthy de Jong in actie

Wel van de partij is Dimeo van der Horst, die dit seizoen Team Amsterdam heeft verruild voor het Chinese Futian om daar als prof zijn status als gelouterde 3x3-speler te gelde te maken.

Oude maatjes

De andere twee basketballers in de Nederlandse 3x3-selectie zijn Arvin Slagter en Julian Jaring. Laatstgenoemde is verkozen boven Jan Driessen, die de WK speelde. Royé: "Ik vind Julian de laatste weken net iets beter."

Van der Horst zegt blij te zijn weer even met zijn oude maatjes te worden herenigd. "Het was altijd al een droom om als prof in het buitenland te spelen. Die is nu uitgekomen. Maar nu heb ik heel veel zin in de EK."

Dimeo van der Horst

Volgens bondscoach Royé is zijn team in balans. De Jong is de creatieve scorer, Slagter de schutter, Van der Horst de 'hybride' speler die in de bucket en van buiten scoort en Jaring brengt zijn enorme vechtlust mee. Maar kunnen 'scorers' De Jong en Van der Horst ook samenspelen? Bij de WK oogde dat niet geolied.

Volgens Van der Horst wel: "Worthy is de beste één-tegen-één speler van Nederland, ik doe mijn ding vanaf de screens. We hebben nu meer tijd in de voorbereiding. Het kan niet anders dan goed gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl