Begraafplaats Rusthof in Leusden
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Vrouw vervolgd voor grafschennis bij kindergraven in Leusden

Het Openbaar Ministerie vervolgt een 46-jarige vrouw op verdenking van het plegen van grafschennis op een begraafplaats in Leusden. De vrouw uit Nieuwkoop maakte deel uit van een groep volwassenen die in september 2021 voor een 'paranormale sessie' bij kindergraven bijeenkwam.

De directeur van begraafplaats Rusthof gaf zonder medeweten van de nabestaanden toestemming voor de bijeenkomst. Ook de gemeente Amersfoort, beheerder van de begraafplaats, werd niet op de hoogte gebracht. De gemeente Amersfoort besloot daarop de directeur op non-actief te zetten.

De paranormale sessie kwam aan het licht nadat een vader een camera vond bij het graf van zijn kind. Op de camera stonden beelden van de seance. Nabestaanden reageerden geschokt en deden aangifte van grafschennis. Het OM gaat nu over tot vervolging.

Grafschennis

De verdachte is opgespoord aan de hand van de beelden. Het OM zegt dat het de andere deelnemers aan de sessie niet heeft kunnen opsporen. Dat komt doordat grafschennis valt onder een categorie misdrijven waarbij slechts een beperkt aantal opsporingsmiddelen mag worden ingezet.

Advocaat Jan Visscher staat 56 nabestaanden bij en noemt de vervolging "op zich goed nieuws". Dat slechts een persoon wordt vervolgd, geeft volgens zijn cliënten een nare bijsmaak. "Ze vinden het veelzeggend dat de groepsleden nog steeds geen opening van zaken hebben willen geven", zegt hij tegen RTV Utrecht.

Wanneer de zaak dient is nog niet duidelijk.

Advertentie via Ster.nl