Begraafplaats Rusthof in Leusden, bij Amersfoort
NOS Nieuws

Nabestaanden willen dierbaren herbegraven na seance op begraafplaats Amersfoort

Enkele nabestaanden van mensen die begraven liggen op de Amersfoortse begraafplaats Rusthof willen hun dierbaren elders herbegraven. Aanleiding is de spirituele sessie die in september op de begraafplaats werd gehouden, zonder medeweten van nabestaanden.

De gemeente Amersfoort meldt in een brief dat de gemeente de kosten van de herbegrafenis vergoedt. "Dit is een enorm emotioneel besluit", schrijft burgemeester Bolsius aan nabestaanden. "Wij betreuren het zeer dat het voor deze nabestaanden zulke vergaande consequenties heeft."

De seance werd op 11 september 's avonds gehouden. Zes volwassenen kwamen bijeen op een deel van de begraafplaats waar kinderen begraven liggen. De groep zou hebben geprobeerd om contact te krijgen met de geesten van overleden kinderen.

Enkele beelden van de seance werden vrijgegeven na een Wob-verzoek van RTV Utrecht:

Beelden van seance op begraafplaats Rusthof

De sessie kwam aan het licht toen een vader een camera vond bij het graf van zijn kind met daarop beelden. De gemeente Amersfoort bleek niets van de bijeenkomst te weten, maar wel had de directeur van de begraafplaats toestemming gegeven. Hij is op non-actief gesteld.

De gemeente heeft inmiddels een tijdelijke directeur aangesteld voor de begraafplaatsen en crematoria in de gemeente. Burgemeester Bolsius zegt dat de tijdelijk directeur er "samen met haar team alles aan gaat doen om Rusthof weer de vertrouwde plek te laten zijn die het ook was".

Persoonlijk gesprek

Nabestaanden die dat willen kunnen een persoonlijk gesprek krijgen met de groep mensen die aan de seance meededen. Dat gebeurt wel anoniem. Via een onlineverbinding zijn zij dan wel te horen maar niet te zien voor nabestaanden, zegt de gemeente.

De seance leidde tot een kritisch rapport van de Nationale ombudsman. Die zei dat te weinig rekening is gehouden met de gevoelens van nabestaanden bij het toestaan van de bijeenkomst. Een groep ouders deed aangifte tegen de zes mensen die aan de seance meededen. Ook is aangifte gedaan tegen de directeur van de begraafplaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl