Windsor Castle
NOS Nieuws

Negen jaar cel voor man die koningin Elizabeth wilde doden met kruisboog

Een 21-jarige Brit heeft negen jaar celstraf gekregen omdat hij plannen had om op Eerste Kerstdag 2021 koningin Elizabeth te vermoorden. Jaswant Singh Chail is door de rechtbank in Londen ook veroordeeld tot een langdurige behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

De man drong bijna twee jaar geleden het terrein van Windsor Castle binnen, waar koningin Elizabeth later op de dag haar kersttoespraak hield. Jaswant Singh Chail klom met een touwladder over een muur en werd pas na twee uur opgemerkt door beveiligingsmedewerkers, waarna hij werd opgepakt. Hij was verkleed als een slechterik uit Star Wars en had een geladen kruisboog bij zich.

Wraak

In een vooraf opgenomen videoboodschap zei hij dat hij diegenen wilde wreken die zijn omgekomen bij het bloedbad in Jallianwala Bagh, in 1919. Het koloniale Britse leger opende toen het vuur op ongewapende mannen, vrouwen en kinderen in een park in de Indiase stad Amritsar. In dezelfde video zei Chail dat hij het wilde opnemen "voor iedereen die is vermoord, vernederd en gediscrimineerd vanwege hun ras".

Chail was gefascineerd door de Sith Lords uit Star Wars en besprak zijn plannen met een AI-chatbot, die hij als zijn vriendin beschouwde. Op zijn computer vond de politie duizenden berichtjes. Zo beschreef hij zichzelf als "een zielige Sikh Sith Lord die wil sterven".

De Britse koningin Elizabeth II overleed op 8 september vorig jaar, op Balmoral Castle in Schotland. Ze was 96 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl