Ilan Van Wilder juicht
NOS Wielrennen

Van Wilder verrast favorieten in Tre Valli Varesine en is boos: 'Niet akkoord met alle shit'

Ilan Van Wilder heeft verrassend de 102e editie van de Italiaanse semi-klassieker Tre Valli Varesine op zijn naam geschreven. De 23-jarige Belg van Soudal-Quick Step sprong in de laatste tien kilometer brutaal weg uit een kopgroep met daarin de favorieten Primoz Roglic en Tadej Pogacar.

De tweede plaats ging naar de Colombiaan Richard Carapaz op zestien tellen van Van Wilder. De Rus Aleksandr Vlasov werd derde.

Eerder dit jaar won Van Wilder al de Ronde van Duitsland en werd hij twaalfde in de Giro d'Italia. Hij is de vierde Belgische winnaar van deze eendagskoers.

Na afloop maakte Van Wilder een statement over een eventuele fusie tussen het Nederlandse Jumbo-Visma en het Belgische Soudal-Quick Step. "Deze overwinning is voor mijn teamgenoten en mijn staf", sprak hij in het eerste interview direct na de koers. "We zijn zelf als ploeg sterk genoeg."

"Het zijn moeilijke weken voor ons. We gaan niet akkoord met alle shit die er gebeurt en willen dat Soudal-Quick Step blijft bestaan."

Voorbereiding op de Ronde van Lombardije

De Tre Valli Varesine is een najaarsklassieker, die geldt als voorbereiding op de Ronde van Lombardije, de traditionele afsluiting van het wielerseizoen die komende zaterdag wordt verreden. Op de lijst met winnaars pronken grote wielernamen als Gino Bartali, Fausto Coppi, Francesco Moser en Giuseppe Saronni. Nog nooit won een Nederlander in de heuvels rond Varese.

Voor editie van 2023 golden de Slovenen Primoz Roglic en Tadej Pogacar als de grote favorieten. De bij Jumbo-Visma vertrekkende Roglic, over wie de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport vandaag meldt dat hij overstapt naar de Duitse ploeg Bora-hansgrohe en niet naar Ineos Grenadiers, won de koers in 2019, Pogacar deed dat vorig jaar.

Vijfmans kopgroep

Voordat de grote kanonnen zichzelf in stelling brachten, mocht eerst een vijfmans kopgroep zich een tijdje uitleven. De Italianen Walter Calzoni, Samuele Battistella en Francesco Busatto kregen samen met de Hongaar Erik Fetter en de Fransman Rémy Rochas een voorsprong van ruim een minuut met nog 45 kilometer te gaan.

Maar tien kilometer verder was daar al bijna niets meer van over. Calzoni hield het langste stand. Hij kreeg vervolgens gezelschap van de Nederlander Wilco Kelderman en de Fransman Warren Barguil.

Richard Carapaz, Ilan Van Wilder en Aleksandr Vlasov

Dat drietal mocht een tijdje zo'n vijftien seconden voor het peloton uit blijven rijden. Op 13 kilometer voor de aankomt viel ook voor hen het doek, waarna het moment voor Roglic en Pogacar aanbrak om zich vooraan te melden. Ze kregen nog zes renners met zich mee, waaronder Richard Carapaz, Enric Mas, Ben O'Connor en Michael Woods.

Op 9 kilometer demarreerde de Belg Ilan Van Wilder brutaal uit de kopgroep weg. De 23-jarige renner van Soudal-Quick-Step bleef uit de greep van de naar tien man gegroeide groep met achtervolgers. Roglic en Pogacar eindigden als vierde en vijfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl