NOS WielrennenAangepast

Roglic kondigt vertrek aan bij Jumbo-Visma, na week vol fusieberichten

Primoz Roglic vertrekt aan het einde van dit jaar bij Jumbo-Visma, of hoe de ploeg in de toekomst ook mag gaan heten. Het vertrek van de Sloveense kopman komt na een week vol speculaties over een mogelijke fusie tussen de Nederlandse wielerploeg en de Belgische formatie Soudal-QuickStep.

"Ik kan bevestigen dat ik vertrek", zei Roglic zaterdagochtend voor de start van de Italiaanse koers Ronde van Emilië. "Waarheen en de andere details vertellen we na de koersen die ik dit jaar nog rijd."

Roglic bevestigt vertrek bij Jumbo-Visma: 'Details maken we na het seizoen bekend'

De 33-jarige Roglic rijdt al sinds 2016 bij de Nederlandse ploeg en maakte de opmars mee. Hij bezorgde de formatie, die wegens het terugtreden van Jumbo als sponsor een ongewisse toekomst heeft, grote successen.

Roglic won driemaal de Vuelta, één keer de Giro en werd in 2020 tweede in de Tour de France. Movistar en Ineos worden genoemd als mogelijke nieuwe ploegen, maar zij zijn niet de enige.

Fusiegeruchten

Het aangekondigde vertrek van Roglic kan moeilijk los worden gezien van de mogelijke fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal-QuickStep. Het gonst in wielerland al een week van de geruchten.

De tombola begon op zondagavond, ergens tussen 18.00 en 19.00 uur. Een pushbericht van het online medium Wielerflits. 'Jumbo-Visma werkt aan fusie met Soudal-QuickStep.' Het bericht sloeg bij wielervolgers in als een bom. De beste ploeg van de wereld, die alle grote rondes in 2023 op zijn naam schreef, gaat samen met een ander topteam?

Het leverde meer vragen op dan antwoorden. Uiteraard, het Jumbo-Visma van Richard Plugge is sinds dit jaar op zoek naar een andere hoofdsponsor nadat supermarktketen Jumbo bekend had gemaakt uiterlijk eind 2024 uit de gezamenlijke wieler- en schaatsploeg te stappen. Dus de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor was al even aan de gang.

'Dat gaat toch niet werken?'

Maar dat Plugge en de zijnen bij Lefevere en zijn wonderkind Remco Evenepoel uit zouden komen, had niemand verwacht. Of zoals oud-Tourwinnaar Geraint Thomas het in zijn podcast verwoordde: "Jumbo haat Remco en Remco haat Jumbo, dat gaat toch niet werken?"

Afgelopen week stapelden de (onbevestigde) berichten rondom Jumbo-Visma zich op. Een overzicht:

Evenepoel werd eerder in het jaar nog gelinkt aan de Britse ploeg Ineos Grenadiers, maar die deal stond op losse schroeven. Hij zou zijn contract (tot einde 2026) nakomen en bij de stal van Lefevere blijven, althans dat waren de laatste officiële berichten. Lefevere haalde voor 2024 zelfs Mikel Landa binnen als knecht voor Evenepoel.

Maar de geruchten dat Lefevere zijn ploeg van de hand wilde doen, namen gaandeweg ook toe. Net als de berichten dat de Tsjechische geldschieter Zdenek Bakala zijn aandelen in Quick-Step wilde verkopen.

Interne mail uitgelekt

Het zette Lefevere afgelopen maandag - een dag na het Wielerflits-bericht - aan tot het sturen van een interne mail, waarin hij afsloot met de dringende oproep om voorlopig niet met media te praten over de kwesties. In een mum van tijd kreeg wielermedium Global Cycling Network (GCN) de mail in handen en publiceerde: "Renners Soudal-QuickStep op de hoogte gebracht van lopende gesprekken over mogelijke fusie".

Lefevere noemde in zijn mail geen namen.

Patrick Lefevere, baas van Soudal-Quick Step

Lefevere reageerde wel op een gerucht dat hij recentelijk op bezoek is geweest bij Jumbo-Visma in Den Bosch. Hij deed het af als 'bullshit'. "Ik was nooit op de service course van Jumbo-Visma."

Terwijl Specialized, de fietsensponsor van Evenepoel en co, gesprekken zou voeren met Jumbo-Visma, zal er ook op het hoofdkantoor van het huidige fietsmerk Cervélo met de wenkbrauwen worden gefronst. Dat merk heeft in 2021 immers een contract voor onbepaalde tijd afgesloten met de Nederlandse ploeg.

Donderdag kwam er een nieuwe twist: de UCI zou door Plugge geïnformeerd zijn over de fusieplannen van beide topteams. Opgetekend door onder meer Cyclingnews. Een enigszins logische vervolgstap, aangezien twee WorldTour-teams niet zomaar een samenwerking aan mogen gaan. Daar zijn regels aan verbonden.

Vingegaard, Kuss en Roglic op het podium na de Vuelta, waar Jumbo-Visma de derde grote ronde van het jaar won

Bovendien dienen wielerploegen uiterlijk 15 oktober van dit jaar alle administratie ingeleverd te hebben bij de internationale wielerbond.

'Amazon nieuwe sponsor'

En vrijdagochtend konden de kranten een volgend nieuwtje koppen: de Nederlandse wielerploeg heeft al één andere geldschieter aan zich gebonden voor volgend jaar. Amazon zou instappen voor minstens 15 miljoen euro. Dat deelde sportmarketeer Chris Woerts mee in het programma Vandaag Inside.

Diezelfde Woerts wist ook dat Visma zijn inleg verhoogde van tien tot twintig miljoen.

Jonas Vingegaard na zijn tweede Tourzege op rij afgelopen zomer, met achter hem in het wit teambaas Richard Plugge

Wat dit allemaal betekent voor de renners, is het grootste vraagteken. Jumbo-Visma heeft al 27 renners onder contract voor 2024. Daar kunnen de 23 professionals van Soudal-QuickStep niet allemaal bij (er geldt een maximum van 30 renners per WorldTour-team). Roglic zal lang niet de enige renner zijn die moet vertrekken.

Wie zullen nog meer volgen? Grote namen als Vingegaard, Evenepoel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe in één ploeg, gaat dat wel samen? En wat te zeggen van alle verzorgers en ploegleiders van Lefevere, waar gaan zij heen? Aan de andere kant van de Noordzee heeft Ineos voor volgend jaar nog slechts 15 renners gecontracteerd.

Domeinnaam geregistreerd

Gelukkig is er op zaterdagochtend altijd de wekelijkse column van Lefevere in Het Nieuwsblad. Daarin bevestigde hij de gesprekken over een fusie en dat er een letter of intent (intentieverklaring) is getekend om samen verder te gaan. Het is volgens Lefevere de bedoeling dat kopman Evenepoel voor de ploeg blijft rijden.

Maar de Belgische ploegbaas gaf ook aan dat het nog lang niet in kannen of kruiken is. Sterker, als het Amerikaanse Amazon inderdaad als sponsor instapt bij de ploeg, dan zou een samenwerking zelfs weleens op losse schroeven kunnen komen te staan.

Het moge duidelijk zijn: beide partijen zijn in gesprek, maar de uitkomst is nog allerminst zeker. De domeinnaam www.soudalvisma.com is onlangs al gereserveerd. En ook www.vismasoudal.com is al geclaimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl