NOS Wielrennen

Wieler- en schaatsploeg Jumbo-Visma gaan vanaf 2024 uit elkaar

De wieler- en schaatsploeg van Jumbo-Visma slaan vanaf 1 januari 2024 hun eigen weg in. De scheiding is ingegeven door het afhaken van hoofdsponsor Jumbo, dat de komende drie jaar als 'founding partner' wel bij beide teams betrokken blijft.

De samenwerking tussen de wieler- en schaatsploeg werd in oktober 2014 gelanceerd. Beide behoren tot de top in hun tak van sport.

"De wielerploeg heeft inmiddels een veel internationalere focus en aantrekkingskracht gekregen nu we tot de beste wielerploegen ter wereld behoren", vertelt teambaas Richard Plugge van de wielertak van Jumbo-Visma. "Dat maakt dat de zoektocht naar de invulling van het hoofdsponsorschap voor beide partijen verschillend is."

Orie: 'Wielerploeg Jumbo-Visma steeds internationaler, schaatsploeg Hollandser'

De wielrenners van Jumbo-Visma domineren momenteel de Ronde van Spanje, waar Sepp Kuss, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic de topdrie van het algemeen klassement vormen. Eerder won Vingegaard al de Tour de France en Roglic de Giro d'Italia.

Vliegende herstart

"365 dagen per jaar oer-Hollandse sporten, vind ik een geweldig concept", vertelt Jac Orie, de coach van de schaatsploeg. Maar net als wielerbaas Plugge vindt hij dat de sporten te ver uit elkaar zijn gegroeid. "Uiteindelijk kom je tot de conclusie dat uit elkaar gaan waarschijnlijk efficiënter is. De wielerploeg wordt steeds internationaler, terwijl de schaatsploeg oer-Hollands is."

Orie is blij dat Jumbo-Visma niet meteen helemaal verdwijnt als geldschieter. "Ik waardeer het zeer dat ze ons met de schaatsploeg de komende jaren een vliegende herstart geven dankzij hun commitment als founding partner. Daarmee ziet onze toekomst er positief uit."

Orie houdt bij de schaatsploeg de leiding over de sporttechnische kant, Sven Kramer gaat de zakelijke kant doen. Dat doet de voormalig topschaatser nu voor zowel de schaats- als de wielertak, volgend jaar beperkt hij zich tot de schaatsploeg.

Kramer over afsplitsing van wielertak: 'Waren lastige gesprekken'

De gesprekken over de scheiding waren niet makkelijk, vertelt Kramer. "Dit proces heeft best wat voeten in de aarde gehad en is niet altijd even leuk geweest, zo eerlijk moet je zijn."

"Iedereen knokt voor zichzelf en dat is helemaal niet erg. Maar ik denk dat iedereen heel erg happy met de uitkomst is en dat we hier allemaal mee vooruit kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl