NOS Wielrennen

Roglic begint afscheidsweek bij Jumbo-Visma met fraaie zege in Ronde van Emilië

Roglic verslaat Pogacar in Ronde van Emilië, een van z'n laatste koersen met Jumbo-Visma

Primoz Roglic heeft Jumbo-Visma in een van zijn laatste wedstrijden voor de ploeg nog een fraaie overwinning bezorgd. In de Ronde van Emilië versloeg de Sloveen zijn landgenoot Tadej Pogacar op de steile slotklim in Bologna. Simon Yates werd derde.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Deense Cecilie Uttrup Ludwig.

Voor het vertrek in Carpi stond Roglic al in het middelpunt van de belangstelling. Al de hele week gonst het in de wielerwereld van de geruchten over een Nederlands-Belgische fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal-Quick Step en het afscheid van de Sloveense kopman bij de Nederlandse ploeg.

Roglic bevestigt vertrek

Roglic gaf vanochtend zelf opheldering. "Ik kan bevestigen dat ik vertrek. Waarheen en de andere details vertellen we na de koersen die ik dit jaar nog rijd", aldus de 33-jarige renner, die de ploeg in 2019 in de Vuelta de eerste eindzege in een grote ronde bezorgde en daarna nog drie grote rondes won.

Roglic zei dat hij zich eerst op zijn laatste wedstrijden in het geel-zwart wilde focussen. Hij staat ook nog op de startlijst voor Tre Valli Varesine en de Ronde van Lombardije.

Roglic bevestigt vertrek bij Jumbo-Visma: 'Details maken we na het seizoen bekend'

Ook in de 106de editie van de Ronde van Emilië stond de iconische beklimming van de San Luca in Bologna centraal. De finale bestond uit lokale ronden, waarin de renners de helling vijf keer moesten bedwingen. De finish lag bovenop de twee kilometer lange, steile (10%) San Luca.

Precies een week voor Lombardije, het laatste monument van het jaar, verschenen naast favorieten Roglic (winnaar in 2019 en 2021) en Pogacar (tweevoudig Lombardije-winnaar) ook oud-winnaars Enric Mas (2022) en Aleksandr Vlasov (2020) aan de start in de Italiaanse semiklassieker. Thymen Arensman maakte bij INEOS zijn rentree na zijn zware valpartij in de Vuelta.

Pogacar versus Roglic

De vroege vlucht telde acht renners, van wie Christian Scaroni (Astana) en Mattia Bais (Eolo-Kometa) het het langst volhielden. De Italianen werden echter voor de eerste beklimming van de San Luca al ingerekend, waarna UAE Team Emirates voor Pogacar en Adam Yates het initiatief nam in het peloton.

Chris Harper (Jayco-AlUla) mocht drie rondjes alleen voor het peloton uitrijden, totdat Adam Yates op de voorlaatste beklimming van de San Luca versnelde en het gat dichtte. Op de top, op 9 kilometer van de finish, bestond de eerste groep nog uit negen renners: Pogacar, Roglic, Mas, Vlasov, Giulio Ciccone, Richard Carapaz, Michael Woods en de gebroeders Yates.

In de laatste steile kilometer was het Pogacar die als eerste versnelde. Het lukte hem niet om Roglic en Carapaz te lossen, waardoor ook de rest weer kon aansluiten. Toen het daarna even stilviel, greep Roglic zijn kans. Met een imposante versnelling boekte de Sloveen zijn derde zege in de Ronde van Emilië.

Op het podium kreeg hij een enorme mortadella (de beroemde worst uit Bologna) overhandigd. "Dit is prachtig. Het is een iconische race en ik hou van deze wedstrijd. En van mortadella", lachte Roglic.

Ludwig komt solo over de meet in Bologna

Bij de vrouwen was FDJ-SUEZ oppermachtig in de finale. De Deense Cecilie Uttrup Ludwig versloeg haar Italiaanse ploeggenote Marta Cavalli na 103,5 kilometer op de tweede en laatste beklimming van de San Luca en kwam solo over de meet. Française Juliette Labous werd namens dsm-firmenich derde. Ook drie jaar geleden kwam Ludwig als eerste boven op de beroemde klim.

De Nederlandse vrouwen konden niet mee toen Sofia Bertizzolo van UAE gas gaf op de eerste beklimming van de San Luca, op negen kilometer van de streep. Slechts twaalf rensters konden de Italiaanse volgen. Op de tweede en laatste beklimming van de San Luca was Ludwig duidelijk de sterkste.

Loes Adegeest, ook van FDJ-SUEZ, was de beste Nederlandse op de vijftiende plaats.

SD Worx, dat dit seizoen veel koersen domineerde met rensters als Demi Vollering, Lotte Kopecky en Lorena Wiebes, reisde niet af naar Noord-Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl