NOS Nieuws

Armenië sluit zich aan bij Internationaal Strafhof, tot irritatie van Rusland

Het Armeense parlement heeft ingestemd met aansluiting bij het Internationaal Strafhof, ondanks bezwaren van de voornaamste bondgenoot van het land, Rusland. De aansluiting betekent dat nu ook in Armenië het arrestatiebevel van het Strafhof tegen Poetin van kracht wordt. Het Kremlin noemt de actie "vijandig".

Voor Armenië gaat de aansluiting bij het Internationaal Strafhof vooral om bescherming tegen Azerbeidzjan, met het oog op de afloop van het conflict om de enclave Nagorno-Karabach. Volgens de Armeense regering heeft Rusland daarin te weinig betekend voor de inwoners.

Nagorno-Karabach

De betrekkingen tussen Armenië, dat voorheen deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, en Rusland, gaan eeuwen terug. Maar die banden verslechteren al tijden, omdat Rusland - dat normaal gesproken tegenwicht biedt aan het militair sterke Azerbeidzjan - sinds de oorlog in Oekraïne minder vredestroepen naar het gebied stuurt.

Het gebrek aan steun resulteerde in een negen maanden durende Azerbeidzjaanse blokkade van de enclave en een nieuwe militaire aanval, waardoor Nagorno-Karabach als Armeense enclave de facto niet meer bestaat. Dat heeft geleid tot een massale vluchtelingenstroom en een grote humanitaire crisis. De Armeense premier Pashinyan liet zich eerder publiekelijk uit over zijn partnerschap met Rusland, en heeft gezegd "spijt te hebben" dat hij volledig op het Kremlin leunde voor bescherming.

Wil Poetin nu Armenië bezoeken, dan is de regering verplicht om hem aan te houden. In maart vaardigde het Strafhof een arrestatiebevel uit tegen zowel president Poetin als Maria Lvova-Belova, Russisch commissielid voor kinderrechten, op verdenking van kinderdeportaties. Het is de eerste keer dat een wereldleider op dit niveau wordt vervolgd door het Strafhof, waar meer dan honderd landen deel van uitmaken.

Het Kremlin zegt in een reactie op de aansluiting van Armenië: "We hebben vragen over het huidige leiderschap van Armenië." De woordvoerder voegt daaraan toe dat Rusland niet zou willen dat "Poetin moet weigeren om Armenië te bezoeken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl