De protestmars in Warschau
NOS NieuwsAangepast

Protestmars oppositie in Warschau, 'miljoen mensen op de been'

In de Poolse hoofdstad Warschau hebben volgens een woordvoerder van de gemeente vandaag een miljoen mensen gedemonstreerd tegen de rechts-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Aangevoerd door de leider van de samenwerkende oppositiepartijen Donald Tusk liepen de actievoerders een mars van 4 kilometer.

Dit zijn beelden van de mars:

'Miljoen mensen' lopen door Warschau in protest tegen rechts-nationalistische regering

De actievoerders kwamen met bussen uit het hele land en trokken door het centrum van de stad met vlaggen van Polen en de Europese Unie. Ook hielden ze borden omhoog met teksten als 'We hebben er genoeg van en willen verandering' en 'Samen hebben we kracht'.

Belangen

Betogers die door de Poolse nieuwszender TVN24 werden geïnterviewd, zeiden dat ze meedoen in het belang van hun kinderen, kleinkinderen, vrouwen en lhbti-mensen.

Over precies twee weken zijn de parlementsverkiezingen in Polen. Tusk stelt dat "politieke verandering ten goede onvermijdelijk is".

De vier samenwerkende oppositiepartijen staan in de meest recente peilingen slechts een paar procentpunten achter op PiS. Tusk denkt dat de partijen samen de regerende partij kunnen verslaan en een regering kunnen vormen. Ze beloven een toleranter beleid te gaan voeren dan de nationalistische regering.

Demonstranten in de straten van Warschau

De huidige regering kondigde in augustus aan tijdens de parlementsverkiezingen ook een referendum te houden. Eerst werd een referendum zonder details aangekondigd, later werd duidelijk dat de Polen bijvoorbeeld mogen stemmen over de muur tussen Polen en Belarus en over de privatisering van staatsbedrijven.

Ook migratie en de pensioenleeftijd komen aan bod in het referendum, dat volgens de Poolse hoogleraar politieke wetenschap Radoslaw Markowsi een 'schijnreferendum' is. Hij stelt dat voor "een serieuze volksraadpleging veel meer tijd, voorlichting en discussie nodig is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl