Opnieuw klimaatactivisten op en bij de A12 vandaag
NOS NieuwsAangepast

Tegenstanders poogden A12-blokkade te verstoren, activisten plakken vingers aan put

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion kregen vandaag bij de blokkade van de A12 in Den Haag niet alleen te maken met politie-inzet, maar ook met tegendemonstranten die actievoerden. Onder meer een groep - naar verluidt Duindorpers - met de naam 'Kick out the Rebellions' had op sociale media opgeroepen tot actie tegen de klimaatactivisten.

Net zoals op de 22 voorgaande dagen liepen de klimaatactivisten rond het middaguur de Utrechtsebaan op om te demonstreren tegen fossiele subsidies. Ongeveer tegelijk probeerden enkele tientallen tegenstanders de activisten te bereiken. Later verspreidde de groep zich en probeerden ze via het Haagse Bos bij de Utrechtsebaan te komen.

De groep mannen die bij de activisten wilde komen, werd tegengehouden door agenten met wapenstokken en schilden. Die hielden ook met politiebussen de tegenstanders gescheiden van Extinction Rebellion, waarop ze hier en daar door de groep tegenstanders werden bekogeld met eieren.

Tegenstanders in het Haagse Bos worden door de politie tegengehouden

Vanaf 12.30 uur haalde de politie mensen van de weg en rond 13.30 uur vroeg Extinction Rebellion deelnemers om zich niet meer sterk tegen de politie te verzetten, omdat de situatie te onveilig zou worden. Een deel van de klimaatactivisten werkte daarop mee en stapte in een bus naar het ADO-stadion, een deel is alsnog weggedragen door de politie en een kleine groep bleef achter.

Rond 15.15 uur waren er nog maar enkele demonstranten over, onder wie leden van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation, die gisteren ook al meedeed met de Nederlandse Extinction Rebellion-betogers. Nieuw is onder meer dat zij hun vingers door de gaten in putdeksels steken en daar vastlijmen, wat het moeilijk maakt om ze te verwijderen.

Toen de meeste demonstranten al van de weg waren, zaten nog zo'n zes Duitse activisten met hun vingers in putdeksels op of bij de weg. Vier andere Letze Generation-actievoerders zaten boven de rijweg bij de signaleringsborden.

  • NOS
    Betogers tussen de signaleringsborden
  • NOS
    Activisten lijmen zich vast aan putten
  • NOS
    Een van de putdeksels waar activisten zichzelf aan hebben vastgelijmd

Op dat moment stonden er nog her en der wat tegenstanders van de klimaatactivisten bij de A12. Die hielden zich vooral bezig met het maken van grove handgebaren en het uitschelden van de klimaatbetogers.

Een van de tegendemonstranten vertelt waarom ze naar de A12 is gekomen:

Tegendemonstrant bij de A12: 'Wat kost dit allemaal in een middag?'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft de marathonacties op de snelweg verboden. De eerste achttien dagen werden de demonstranten tegengehouden ter hoogte van het Malieveld en was de weg vaak relatief snel weer vrij.

Sinds afgelopen woensdag was er in eerste instantie nauwelijks politie te zien - volgens de burgemeester omdat de politie-inzet elders nodig was - en konden de blokkeerders doorlopen de tunnelbak in. Pas later in de middag kwam de politie in actie om mensen weg te halen.

Gisteren was de politie weer wel direct massaal aanwezig bij het protest. Een waterkanon werd ingezet om de demonstranten nat te spuiten. In twee uur tijd werden bijna 600 actievoerders aangehouden, onder wie ook een aantal Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl