De nationale zaalhockeyteams zullen dit jaar niet deelnemen aan de EK's.
NOS Sport

Rigoureus besluit vanwege volle kalender: geen zaalhockeyteams naar EK en WK

De Nederlandse hockeybond KNHB heeft een rigoureus besluit genomen. Vanwege de zorgen over het groeiend aantal toernooien waar de nationale selecties voor in aanmerking komen, stuurt de bond geen teams naar de EK's zaalhockey in februari 2024 in Leuven (mannen) en Berlijn (vrouwen).

Oranje speelt in januari 2024 in Oman nog wel het eerste WK 'hockey 5s', maar zal daarna ook in die discipline geen afvaardiging meer sturen. "We hebben altijd kwalitatief goede teams naar de toernooien gestuurd en ervoor gezorgd dat die teams goed zijn voorbereid", vertelt technisch directeur en 143-voudig international Clarinda Sinnige bij hockey.nl.

"Maar we voelen dat het te veel gaat knellen om dat voor elkaar te blijven krijgen. Voor de verschillende nationale teams putten we deels uit dezelfde groep met spelers. Daar kunnen we niet oneindig een beroep op doen. We willen die groep niet nog groter maken. Enerzijds omdat we naar elk toernooi een representatief team willen afvaardigden. Anderzijds hollen we daarmee ook onze hoofdklasse-teams uit. Het is te veel en te vol.'

"We hebben als Nederland altijd aan alle toernooien meegedaan, terwijl andere landen zich voor individuele toernooien hebben afgemeld", zegt bondsvoorzitter Erik Gerritsen, ook bij hockey.nl. "Wij waren het braafste jongetje van de klas. Er is nu een moment gekomen dat zelfs Nederland niet meer aan alles kan meedoen. Er moet echt wat gebeuren. Ik hoop dat onze beslissing, als een van de grote hockeylanden ter wereld, wat teweeg gaat brengen.'

Subsidie

Hoewel de sportieve gronden de doorslag hebben gegeven, spelen financiën ook een rol. "Voor het spelen van zaalhockey en Hockey 5s krijgen wij in tegenstelling tot voor de nationale elftallen geen extra geld van NOC*NSF", aldus voorzitter Gerritsen.

"Het geld dat we nu niet in de toernooien hoeven te steken, kunnen we ten goede laten komen aan initiatieven voor de nationale jeugdteams of het breedtehockey."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl