Ring Pass kijkt verbouwereerd toe hoe Bloemendaal en Laren het op een akkoordje gooien
NOS SportAangepast

Bizarre ontknoping in degradatiestrijd zaalhockey leidt tot controverse: 'Schandalig'

Een bizar tafereel ontvouwde zich zondagmiddag bij de ontknoping van het zaalhockeyseizoen in de hoofdklasse. De hockeysters van Bloemendaal en Laren streden in een drieluik met Ring Pass Delft om klassebehoud; één club moet degraderen.

De club uit Delft trekt aan het kortste eind, maar de manier waarop leidt tot een controverse. In de laatste wedstrijd tussen Bloemendaal en Laren is een stand van 4-3 voldoende voor beide ploegen om in de hoofdklasse te blijven en als anderhalve minuut voor tijd die stand is bereikt, stoppen de zaalhockeysters met spelen.

Elk doelpunt voor of tegen zou weer een andere degradant hebben opgeleverd. Op beelden is te zien hoe de speelsters met nog negentig seconden op de klok rustig blijven staan en bij het gaan van de zoemer elkaar tevreden feliciteren.

Ondertussen zaten de vrouwen van Ring Pass met open mond en vol frustratie toe te kijken. Dit kan toch niet waar zijn? Waarom hockeyen ze niet?

Hockeysters stoppen gewoon met spelen want stand is voldoende voor lijfsbehoud

"Ik wil geen slechte verliezer zijn, we hebben zelf in de wedstrijd tegen Laren de voorsprong weggegeven", begint coach Marc van Geest van Ring Pass. "Maar hoe de eindstand nu tot stand is gekomen, is schandalig. Stoppen met hockeyen, elkaar lachend aankijken, zo van: 'wij hebben het geregeld, zijn met z'n tweeën binnen."

Van Geest keek samen met zijn ploeg vanaf de tribune toe hoe de twee ploegen er gewoon maar mee stopten. "We zitten daar te kijken en zien twee teams die ons naaien. Zo beleef je sport niet", vervolgt de trainer.

Ook Hans Erik Tuijt, commissaris tophockey bij Bloemendaal, zat tijdens de wedstrijd op de tribunes en werd naar eigen zeggen overvallen door het chaotische einde. Hij snapt de frustratie bij Ring Pass: "De belangen zijn groot, dus ik begrijp het totaal."

Maar Tuijt zegt ook dat deze uitslag niet op voorhand is bedacht. "4-3 is geen uitslag waar je op gaat spelen."

De wedstrijd roept herinneringen op aan de eerdere wedstrijd tussen Bloemendaal en Laren in de reguliere competitie. Ook toen waren de twee clubs betrokken bij een opmerkelijke uitslag.

Bloemendaal had een grote zege nodig om niet rechtstreeks te degraderen en zo geschiedde. Bloemendaal won met 9-1 van Laren. Toen waren het de speelsters van Almere die het kind van de rekening werden. Voor hen viel op doelsaldo het doek.

Bloemendaal en Laren stoppen met negentig seconden op de klok met hockeyen

Na de wedstrijd komt Van Geest zijn collega van Laren wel tegen maar veel woorden worden er niet gewisseld. "Ik zei dat ik het niet netjes vond, maar wilde ook geen zure verliezer zijn."

Van Geest: "We vrezen dat de hockeybond er niks tegen kan doen. Qua spelregels doen ze niet veel verkeerd, de bal is genomen en er is geen schotklok die zegt dat je druk moet zetten of moet passen. Het gaat om de sportiviteit. Wat nu als 0-0 voldoende was?", vraagt Van Geest zich af. "Zouden ze de bal dan een tik geven en thee zijn gaan drinken?"

'Fantastische prestatie van Laren'

In een reactie heeft de KNHB laten weten de gang van zaken te betreuren en is er inmiddels contact geweest met Ring Pass.

De coach van Laren, Bastiaan van Veelen, wil verder niet ingaan op wat er zich in die anderhalve minuut heeft afgespeeld in de zaal. Van Veelen gaf aan alleen te willen praten over de "fantastische prestatie van Laren".

Twee jaar geleden werd Laren overigens nog Nederlands kampioen in de zaal. Over twee weken zou de club samen met Amsterdam de Europa Cup zaalhockey organiseren in Almere, maar dat evenement werd vanwege corona afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl