In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Den Haag heeft nieuw stadsbestuur met Partij voor de Dieren en Denk

Den Haag heeft een nieuw college. Volgens Omroep West hebben zes partijen - D66, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en Denk - een coalitieakkoord bereikt. Hart voor Den Haag van Richard de Mos, de grootste partij in de stad, en de VVD zijn veroordeeld tot de oppositie.

Informateur Arie Slob zal volgens de omroep morgen een brief aan de raad sturen met die strekking. Volgende week wordt het akkoord dan gepresenteerd.

Sinds begin deze maand onderhandelen de zes partijen over een nieuw akkoord. Het college viel eind juni, nadat de VVD uit de coalitie met D66, CDA, PvdA en GroenLinks was gestapt. De partij was het niet eens met de manier waarop GroenLinks en de PvdA de gesprekken met oud-wethouder Richard de Mos van Hart voor Den Haag wilden aangaan.

De Mos werd in april vrijgesproken van corruptie en wilde terug in het Haagse college. VVD, CDA en D66 stonden open voor gesprekken daarover, PvdA en GroenLinks niet.

Verschillende pogingen om een meerderheidscoalitie te smeden met Hart voor Den Haag en de VVD liepen vervolgens spaak. Uiteindelijk bleef een coalitie met de zes partijen over; de overgebleven minderheidscoalitie, aangevuld met de Partij voor de Dieren en Denk.

Advertentie via Ster.nl