Tweede Kamer
NOS Nieuws

Wekdienst 26/9: Debat over spreidingswet • Azerbeidzjan en Armenië praten in Brussel

Goedemorgen! Vandaag begint in de Tweede Kamer een debat over de Spreidingswet. En nationale veiligheidsadviseurs van Azerbeidzjan en Armenië zijn in Brussel om de situatie in Nagorno-Karabach te bespreken.

Eerst het weer: er trekken flink wat wolkenvelden over ons land waar de zon soms moeilijk doorheen schijnt. Bij een matige zuidenwind wordt het ongeveer 22 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier waar aan het spoor gewerkt wordt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer begint aan een debat over de Spreidingswet. Die werd aangepast waarna er toch een meerderheid lijkt te zijn in zowel in de Tweede als Eerste Kamer.
  • Nationale veiligheidsadviseurs van Azerbeidzjan en Armenië zijn in Brussel voor besprekingen over Nagorno-Karabach. Het is de eerste ontmoeting op hoog niveau, nadat Azerbeidzjan vorige week de controle over de etnisch-Armeense enclave had gekregen na het binnenvallen van het gebied.
  • In Zuid-Korea wordt een grote militaire parade in Seoel gehouden. Het is voor het eerst in tien jaar dat dit gebeurt.
  • In Londen staan vijf Bulgaren voor de rechter omdat ze verdacht worden van spionage voor Rusland. Ze zouden tussen augustus 2020 en februari 2023 informatie hebben verzameld en ook elders in Europa doelwitten in de gaten gehouden hebben.

Wat heb je gemist?

De premie van de basisverzekering gaat bij zorgverzekeraar DSW volgend jaar maandelijks met 11,50 euro omhoog. Klanten van deze verzekeraar gaan daardoor 149 euro per maand betalen. DSW voert daarmee de grootste stijging van de zorgpremie door sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006.

Meerdere factoren zijn van invloed op de oplopende zorgkosten. De zorg heeft net als iedereen te maken met hoge inflatie, waardoor bijvoorbeeld ook de lonen flink stijgen. Daarnaast maken steeds meer mensen gebruik van zorg, mede omdat het aantal ouderen in ons land groeit.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voetbalclub KAA Gent heeft een systeem dat statiegeld op plastic bekers koppelt aan iemands bankpas. Bedoeld voor recycling, maar ook handig om vandalen die bekers op het veld gooien mee op te sporen.

Gent pakt met 1,50 euro statiegeld op plastic beker onbedoeld ook biergooiers aan

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl