NOS NieuwsAangepast

Recordverhoging zorgpremie DSW: 11,50 euro extra per maand 

De maandelijkse premie van de basisverzekering gaat bij zorgverzekeraar DSW volgend jaar met 11,50 euro omhoog. Klanten van deze verzekeraar gaan daardoor 149 euro per maand betalen.

DSW voert daarmee de grootste stijging van de zorgpremie door sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006. De zorgtoeslag vanuit de overheid gaat volgend jaar juist omlaag, naar maximaal 127 euro per maand.

Volgens DSW groeit het aantal mensen dat een betalingsregeling aanvraagt of zorg mijdt. "We maken ons zorgen", zegt directeur Aad de Groot. "We denken dat de stijging een keer moet stoppen, omdat de grenzen aan wat betaalbaar is voor de mensen is bereikt."

Meerdere factoren zijn van invloed op de oplopende zorgkosten. De zorg heeft net als iedereen te maken met hoge inflatie, waardoor bijvoorbeeld ook de lonen flink stijgen. Daarnaast maken steeds meer mensen gebruik van zorg, mede omdat het aantal ouderen in ons land groeit.

Afgelopen jaren gebruikten DSW en andere zorgverzekeraars hun financiële reserves om de stijging van de zorgpremie te dempen. Dat kan volgens DSW niet meer. "De bodem is nu bereikt", zegt De Groot. "Daardoor hebben we dit jaar voor het eerst een kostendekkende premie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl