Robin van Persie
NOS Voetbal

Als beginnend trainer voelt Van Persie de adrenaline waar hij zo 'goed op gaat'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Wanneer Robin van Persie over zijn ontwikkeling als trainer begint te praten, gaan zijn ogen stralen, krullen de mondhoeken op en volgt een waterval aan volzinnen. Bij Feyenoord onder 18 en het Youth League-team van de Rotterdamse club heeft hij zijn nieuwe passie gevonden.

"Ik steek er echt veel tijd in. Ik ben de hele dag bezig met processen in mijn hoofd. Ik krijg thuis weleens het commentaar van mijn lieve vrouw: wil je alsjeblieft vanavond je laptop dichthouden, zodat we een serietje kunnen kijken?"

'Gewoon een legende'

"Van Persie, gewoon een legende." Gjivai Zechiël maakt deel uit van de hoofdmacht van Feyenoord, maar deed voor de Youth League-wedstrijd tegen Celtic (3-0 overwinning) een stapje terug naar het team van de oud-international.

"Geweldig. Het is supermooi om voor hem te spelen", zegt Zechiël. "Van Persie en ook Ibrahim Afellay (de assistent-coach, red.) zijn voorbeelden. Als zij praten, dan luister je echt. Het is niet zomaar wat ze zeggen. Ze hebben het zelf meegemaakt."

Aanvoerder Djomar Giersthove beaamt dat. Wanneer hem wordt gevraagd wat Van Persie vooral aan het team toevoegt, is zijn antwoord even snel als resoluut: "Duidelijkheid. Hij weet precies wat hij wil. Dat is het belangrijkste."

'Elke dag goed bezig zijn'

"Dat is wel een compliment", zegt Van Persie als hij met de woorden van Giersthove wordt geconfronteerd. "Dat probeer ik ook te zijn. Ik probeer wel meer te zijn dan alleen duidelijk, maar dat is wel een kwaliteit die de beste trainers hebben."

Van Persie voegt er snel aan toe dat hij zichzelf nog niet ziet als "een van de beste trainers", voordat hij begint aan een uitleg over zijn eigen ontwikkeling. "Dat is een proces dat ik twee jaar geleden ben begonnen. Ik wil als mens en coach elke dag het gevoel hebben dat ik goed bezig ben. En dat gevoel heb ik."

Van Persie over het trainerschap: 'Ben heel de dag bezig met processen in mijn hoofd'

Van Persie zette in 2019 een punt achter zijn carrière. Ongeveer een jaar later zette hij voorzichtig zijn eerste stappen in het trainersvak. "Als speler is het best wel simpel. Je zit in een klein wereldje. Je moet zorgen dat je gezond bent, fit en mentaal sterk."

"Als coach moet je leidinggeven aan een hele staf. Wij hebben een staf van tien man, met ieder zijn eigen rol en takenpakket. Die vinden overal wat van. Dan heb je ook negentien spelers en drie keepers, zo kan ik nog wel even doorgaan."

Adrenaline

Na zijn carrière als speler moest Van Persie ook wennen aan het ontbreken van adrenaline in zijn leven. "Dat was op een gegeven moment weg. Het gevoel van tegen Ajax spelen, een topper spelen, dat voelde ik in heel mijn lichaam. Ik was dat als speler gewend, om toe te werken naar dat soort momenten", vertelde Van Persie eerder in een YouTube-video op het Feyenoord-kanaal.

Ik gun het die jongens, maar dit is geen business van gunnen. Daar lig ik wel wakker van.

Robin van Persie over de soms lastige keuzes die hij moet maken

Nu hij trainer is, is dat gevoel terug. "Ik voel het in m'n lichaam. Die adrenaline, het toewerken naar grote wedstrijden, daar ga ik heel goed op. Het omgaan met die druk is wat ik gewend was, wat ik fijn vind."

Wakker liggen

Als trainer leert Van Persie nog elke dag. "In dat proces neem ik mijn spelers mee. Ik wil duidelijk en eerlijk zijn, maar ook kwetsbaar. Zo kregen wij Zechiël en Antoni Milambo van het eerste team voor onze Youth League-wedstrijd. Daar waren we hartstikke blij mee, maar dat betekent wel wat."

Robin van Persie op de bank bij het eerste elftal met John de Wolf

"Het zorgde voor een krachtenveld in mijn eigen team. Er is nog maar één plaats over op het middenveld, terwijl drie mensen die plek verdienen. Ik gun het die jongens, maar dit is geen business van gunnen. Daar lig ik wel wakker van. Dat vond ik een moeilijk, maar ook mooi proces voor mij als trainer."

Meelopen met Slot

Van Persie loopt één dag in de week mee bij het eerste team. "Dan kijk ik hoe Arne Slot en zijn staf bezig zijn. Hoe zij zo ongelofelijk goed samenwerken. Dat kan voetbaltactisch zijn, of qua takenpakket en hoe ze met bepaalde situaties omgaan. Leer ik ook weer van."

"Ik denk dat Feyenoord 1 ook ongelofelijk belangrijk is voor de jeugd. Fans en spelers willen onderdeel zijn van de club. Als Feyenoord 1 het zo goed doet, maakt dat het aantrekkelijker voor jonge jongens om hier te tekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl