NOS NieuwsAangepast

Britse premier overweegt verkoop sigaretten aan jongeren te verbieden

De Britse premier Sunak overweegt maatregelen die het nieuwe generaties onmogelijk moeten maken om sigaretten te kopen. Dat meldt The Guardian op basis van bronnen bij de overheid.

Sunak wil dezelfde soort maatregelen als in Nieuw-Zeeland. Daar werd vorig jaar een wet aangenomen die de verkoop van tabak aan iedereen die in 2023 nog geen 15 was, gedurende de rest van hun leven verbiedt. Als het Verenigd Koninkrijk een soortgelijke wet introduceert, zou het een van de landen worden die roken het hardst aanpakken.

"We willen meer mensen aanmoedigen om te stoppen, en onze ambitie waarmaken om rookvrij te zijn in 2030. We hebben al stappen gezet om het aantal rokers omlaag te krijgen", zegt een regeringswoordvoerder tegen persbureau Reuters, zonder in te gaan op een mogelijk verbod op de verkoop aan jongeren.

'Honger naar verandering'

Oppositiepartij Labour heeft al voorzichtig gepleit voor een geleidelijke afschaffing van de sigarettenverkoop. Schaduwsecretaris van Volksgezondheid Wes Streeting wil wel eerst uitzoeken of er "voldoende honger naar verandering" voor is onder de bevolking.

Volgens politieke waarnemers is het verkoopverbod een van de plannen waarvan Sunak hoopt dat ze hem de overwinning opleveren bij de verkiezingen eind volgend jaar. Eerder deze week kondigde de premier ook aan een gedeelte van de Britse klimaatplannen terug te schroeven om de consument te sparen. De Conservatieve Partij van Sunak staat er in de peilingen slecht voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl