De volleybalsters vieren de winst op China

Volleybalsters overleven matchpoints en knokken zich langs China op OKT

In een bijzonder spannende vijfsetter op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Ningbo hebben de Nederlandse volleybalsters gastland China verslagen: 3-2 (18-25, 24-26, 25-19, 26-24, 15-13).

Het leek er na het winnende punt van Jolien Knollema even op alsof Oranje al gekwalificeerd was voor de Olympische Spelen, blij van vreugde als ze waren nadat ze vijf sets lang tot het uiterste hadden moeten gaan. Gekwalificeerd zijn de volleybalsters nog niet, maar de winst op de nummer zes van de wereld is een flinke stap in de goede richting.

Oranje speelt nu nog tegen concurrenten Servië (koploper) en de Dominicaanse Republiek (derde). Nederland staat momenteel op de tweede plaats. De beste twee landen van de groep plaatsen zich voor Parijs.

Veerkracht

Nederland pakte het eerste punt van de wedstrijd, maar was daarna aanvallend de mindere ploeg. China maakte weliswaar meer fouten in de eerste set, maar Oranje verloor met 18-25.

Nederland toonde veerkracht en was in de tweede set gelijkwaardig. Het leek in de spannende slotfase zelfs op een 25-24 voorsprong te komen. Maar de videobeelden wezen uit dat Knollema de bal lichtjes met de zijkant van haar linkerarm had geraakt voordat die buiten de lijnen terechtkwam.

Bekijk hier de samenvatting van de spannende wedstrijd tussen Nederland en China.

Volleybalsters verslaan concurrent China in strijd om olympische kwalificatie

Dat was een grote mentale klap voor de volleybalsters, maar ook daarna was veerkracht het sleutelwoord. Na het winnen van de derde set (25-19) eiste de videoscheidsrechter wederom een hoofdrol op in de vierde set.

Curieuze beslissing

Oranje sloeg op 20-22 een smash via een Chinese hand buiten de lijnen, maar het punt werd alsnog aan China toegekend, zelfs nadat de Chinese speelster in kwestie had aangegeven de bal te hebben getoucheerd. De videoscheidsrechter besliste anders.

Maar ondanks die arbitrale dwaling rechtte Nederland andermaal de rug en won het alsnog de set met 26-24 na drie wedstrijdpunten te hebben weggewerkt op 21-24.

Oranje keek ook in de beslissende set weer tegen een forse achterstand (10-7) aan, maar toonde wederom veerkracht en sleepte alsnog de zege uit het vuur. Met een smash zette Knollema het beslissende punt op het bord.