Nova Marring
NOS Sport

Onbekende Marring 'op roze wolk' bij volleybalsters, die jagen op olympisch ticket

  • Anne van Eijk

    redacteur volleybal

  • Anne van Eijk

    redacteur volleybal

"Ik kende haar helemaal niet, had nog nooit van haar gehoord". Bij menig Oranje-speelster was volleybalster Nova Marring allesbehalve een bekend gezicht voorafgaand aan deze interlandzomer. Toch draait ze nu ogenschijnlijk probleemloos mee in het team van bondscoach Felix Koslowski, dat deze week in China strijdt voor een olympisch ticket.

Een jaar geleden zat de 22-jarige Marring het WK volleybal thuis voor de tv te volgen, speelde ze haar competitiewedstrijden in België en kende bijna niemand haar nog. Maar tijdens het afgelopen EK stond ze er ineens. En afgelopen dinsdag speelde ze de hele wedstrijd tegen Mexico op het olympisch kwalificatietoernooi en werd ze zelfs topscorer.

Niet alleen de volleybalfans, maar bijvoorbeeld ook Nika Daalderop, die toch al jarenlang meedraait in de volleybalwereld, wist niet wie Marring was, voordat ze zich bij de selectie aansloot afgelopen mei. Daalderop: "De volleybalwereld is natuurlijk niet zo groot. Normaal gesproken heb je iedereen weleens gezien."

Volleybalsters beginnen met verrassende nieuwe gezichten aan belangrijk EK

Maar Marring werd nooit uitgenodigd voor jeugdtoernooien en was dus, op wat trainingen na, niet op trainingscentrum Papendal te vinden. Bondscoach Koslowski zag wel wat in Marring en nodigde haar deze zomer uit voor het Nederlands team. "Ik kreeg een berichtje op mijn telefoon en daarin stond: je zit erbij. Eerst dacht ik nog: klopt dit wel? Staat mijn naam daar echt?"

"Ik had het totaal niet verwacht", vertelt Marring nog altijd met enige verbazing op haar gezicht. "Ik heb er altijd heel open ingestaan: als het komt, dan komt het allemaal wel. Ik vond het ook prima alleen bij mijn club in België te spelen. Maar nu het dan is gekomen, ben ik stiekem wel heel blij."

'Spannende eerste dag'

En dus vertrok ze vol goede moed naar Papendal en meldde ze zich bij de speelsters, die ze tot die tijd enkel van de televisie kende. "De eerste dag vond ik heel erg spannend. Nieuwe mensen ontmoeten is sowieso altijd wel spannend, maar het zat direct goed eigenlijk."

Bij die nieuwe mensen zat ook Laura Dijkema, volgens Marring "het gezicht van het Nederlands team". "Om haar nu echt te leren kennen, vind ik wel heel erg leuk." Oud-international Maret Grothues, de speelster naar wie ze het vaakst keek, heeft ze net misgelopen. "Zij heeft hier alleen even getraind toen wij vakantie hadden deze zomer."

Dat ze vaak naar Grothues heeft gekeken, komt omdat Marring als speelster op haar lijkt. "Zij is ook linkshandig en explosief", vertelt Marring, die na deze zomer de overstap maakt naar de Duitse club SSC Palmberg Schwerin, waar Koslowski aan het roer staat.

Koslowski, die zijn functie bij de club en het bondscoachschap bij Nederland combineert, is dan ook lovend over de 1,82 meter lange passer-loper. "Ze is fysiek sterk, ze kan hoog springen en is linkshandig, wat niet heel gebruikelijk is voor een volleyballer. En als je haar bezig ziet, is ze heel gretig."

Marring zelf beseft het allemaal nog niet helemaal en "zit nog een beetje op een roze wolk". "Nadat de eerste week van de Nations League was afgelopen en ik terugkeek, dacht ik: was ik dat echt? Het was wel bizar allemaal."

Nova Marring

Ze verwacht dat het na de zomer, als het clubseizoen weer begint, "allemaal een beetje gaat landen". "Mensen kennen me nu opeens. Je krijgt toch ineens de aandacht. Ik vind het nog steeds onwerkelijk dat mensen mij willen zien en spreken."

'Parijs zou onwerkelijk zijn'

En als Marring dan nog een klein beetje verder droomt, komen ook de Olympische Spelen daarin voor. "Als ik Parijs zou halen, zou dat natuurlijk helemaal onwerkelijk zijn."

"Je hoort natuurlijk de verhalen van Laura (Dijkema, red.) en Celeste (Plak, red.), over hun ervaringen bij de Spelen van Rio. Het zit al de hele zomer in iedereens hoofd."

Op het OKT zijn de voor Nederland zwaarste wedstrijden in het laatste weekend gepland. Vrijdag wacht thuisland China, zaterdag is wereldkampioen Servië de opponent en zondag is de Dominicaanse Republiek de pittige laatste tegenstander. De top-2 van de poule ontvangt een ticket naar Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl