Wekdienst 22 september
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 22/9: Rutte spreekt voor het laatst als premier bij VN • Verdachten vergisontvoering Cruquius horen strafeis

Goedemorgen! Demissionair premier Rutte spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in New York. En een aantal verdachten van de vergisontvoering in Cruquius krijgen de strafeis te horen.

Eerst het weer: het is vandaag wisselend bewolkt met vooral in het westen van het land enkele buien. Later kan ook in het binnenland wat regen vallen. Het wordt 15 tot 18 graden bij een stevige zuidwestenwind.

Het weer van vrijdag 21 september

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Bunker in Amsterdam-Osdorp nadert het omvangrijke liquidatieproces Marengo de afronding. Onder meer het laatste woord van kroongetuige Nabil B. staat er op het programma.
  • In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten de strafeisen te horen. Het Openbaar Ministerie presenteert op de derde zittingsdag het bewijsmateriaal rond de brute ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp.
  • Demissionair premier Rutte spreekt in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Het is waarschijnlijk de laatste keer dat hij dit als premier zal doen. In New York zal Rutte ook VN- secretaris-generaal Guterres en andere regeringsleiders ontmoeten.
  • D66 presenteert het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van dit najaar. Op 22 november gaat Nederland naar de stembus.

Wat heb je gemist?

President Zelensky heeft bij zijn bezoek aan president Biden in het Witte Huis miljoenen aan steun opgehaald, maar hij krijgt vooralsnog niet de raketten waar hij al maanden om vraagt. Oekraïne wil graag de Amerikaanse ATACMS-raketten hebben voor aanvallen over een afstand van 300 kilometer. Het Witte Huis geeft ze nu nog niet, maar zegt dat de optie wel op tafel blijft liggen.

Biden benadrukt dat hij Oekraïne militair blijft steunen. Zo levert de VS volgende week Abrams-tanks en wordt de Oekraïense luchtverdediging versterkt, om te voorkomen dat inwoners komende winter door aanvallen op energiecentrales weer in de kou komen te zitten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Afgelopen februari vonden er twee grote aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en Noord-Syrië plaats. 50.000 mensen overleefden dat niet, Na al die maanden gingen in Turkije de scholen voor het eerst weer open.

Zeven maanden na de grote aardbevingen in Turkije, zijn de scholen weer opengegaan

Prettige vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl