Zelensky ontmoet Biden in de Oval Office
NOS Nieuws

Zelensky krijgt miljoenen in VS, maar niet de raketten waar hij om vroeg

De Oekraïense president Zelensky heeft miljoenen aan steun opgehaald in het Witte Huis, maar zal toch ietwat teleurgesteld zijn met het voorlopige resultaat van zijn bezoek aan Washington. Hij moet naar huis zonder toezegging van Amerikaanse ATACMS-raketten.

Oekraïne lobbyt al vele maanden voor deze raketten, die een bereik hebben van 300 kilometer. Kyiv had goede hoop dat het deze keer zou lukken, maar het Witte Huis gaf opnieuw niet toe. Veiligheidsadviseur Sullivan zei wel expliciet dat de optie voor Washington op tafel blijft.

President Biden benadrukte dat de VS Oekraïne zal blijven steunen in de strijd tegen Rusland:

'Het draait om de toekomst van vrijheid'

Biden beloofde ook nadrukkelijk Oekraïne te assisteren bij de luchtverdediging. Hij herinnerde eraan dat Rusland vorig jaar Oekraïense burgers in de kou zette met aanvallen op elektriciteitsbedrijven. Het Witte Huis verwacht dat het Kremlin weer voor die tactiek zal kiezen. "Het Oekraïense volk zal zich schrap moeten zetten, maar wij staan aan hun zijde."

Republikeinse terughoudendheid

Deze toezeggingen werden overschaduwd door de kritische houding van sommige Republikeinen in het Congres. Zo wilde de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy geen toezeggingen doen over hulp aan Oekraïne.

Waar de Oekraïense president vorige keer een staande ovatie kreeg van de Senaat en het Huis, mocht hij deze keer niet het Congres toespreken. McCarthy wees Zelensky's verzoek af wegens tijdgebrek. Hun overleg vond plaats achter gesloten deuren. Volgens CNN heeft de Huisvoorzitter geprobeerd te voorkomen dat hij werd gefotografeerd met Zelensky.

Een deel van de Republikeinen geeft binnenlandse projecten prioriteit, herhaalde McCarthy na afloop van het gesprek met Zelensky. Omdat zijn partij een meerderheid heeft in het Huis kan die een andere aanvraag van Biden van 24 miljard dollar blokkeren. De president zei na zijn ontmoeting met Zelensky echter te vertrouwen op het gezonde verstand van de oppositiepartij: "Er is geen alternatief."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl