Leo van Vliet stopt als koersdirecteur van Amstel Gold Race
NOS Wielrennen

Van Vliet stopt na 30 jaar met Gold Race, Flanders Classics nieuwe organisator

Leo van Vliet neemt per 2026 afscheid als koersdirecteur van de Amstel Gold Race. Dan is hij dertig jaar koersdirecteur. Een jaar eerder, in 2025, neemt Flanders Classics de organisatie van de koers al over van Van Vliet. Schokkende veranderingen hoeven we niet te verwachten, denkt Van Vliet.

De voormalig wielrenner nam in 1996 de rol van koersdirecteur over van Herman Krott. Onder zijn leiding kreeg de Amstel Gold Race een toerversie op zaterdag, werd de start verlegd naar Maastricht en kwam er een vrouweneditie. En als het aan Van Vliet ligt, blijft dat zo als de organisatie over gaat naar de organisator van onder andere de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem.

"Er gaat niet veel veranderen voor de renners en het publiek. Het mag wel, maar ik wil de eigenheid van de Amstel Gold Race met dit parcours en het volksfeest graag houden. Zoals het nu is, is een goede blauwdruk. Daarnaast hebben we ook nog gewoon contracten met de huidige start en finishplaatsen", vertelt Van Vliet.

'De sfeer is magisch'

De voormalig bondscoach van de Nederlandse wielerploeg is trots op de koers, zoals hij nu is. "De Amstel Gold Race is toch een verhaal op een postzegel, de sfeer is uniek en er schrijven veel mensen zich in voor de toereditie op zaterdag. Het is belangrijk dat dat blijft. De sfeer is iets magisch, dat maakt het weekend."

De toerversie van de Amstel Gold Race

Maar veranderingen sluit de huidige koersdirecteur ook niet uit. "Als het beter kan, dan gebeurt dat. Wij zagen ook op een gegeven moment dat de Cauberg in het parcours een beetje uitgekauwd was. Toen hebben we het parcours ook veranderd."

'Organiseren wordt lastiger'

Voor de huidig koersdirecteur is het nog zeker twee jaar afkicken en overdragen. Maar zo'n dag als vandaag, waarop het nieuws bekend wordt, doet toch wat met hem.

"Dit is toch een mijlpaal in mijn leven. Je moet een keer stoppen en dan ben ik blij dat ik zelf het moment kan kiezen."

Van Vliet denkt dat de Gold Race in goede handen is bij Flanders Classics. "Het organiseren van de koers wordt steeds gecompliceerder met alle zaken rondom veiligheid en duurzaamheid. Dat kan dus beter met een grote partij die alles weet over het wielrennen. We hebben een goede klik."

Voor Leontien van Moorsel verandert er niets, zij blijft koersdirecteur van de vrouweneditie van de Amstel Gold Race.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl