De Domtoren in de steigers in 2020
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Domtoren Utrecht gaat na jaren stapsgewijs uit de steigers

De Utrechtse Domtoren is vanaf vandaag weer iets beter zichtbaar. Het symbool van de stad stond vanwege restauraties ruim vier jaar in de steigers. "Mijn kinderen hebben hem nog nooit 'zonder jasje' gezien", zegt wethouder Dennis de Vries tegen RTV Utrecht.

Het afbreken van de steigers gaat stapsgewijs. Eind dit jaar moeten de bovenste 40 meter van de toren steigervrij zijn. In september 2024 zou de Dom weer volledig zichtbaar moeten zijn. De wethouder mag vandaag de eerste steigerpijp weghalen.

Toeristen bleven weg

Volgens Utrecht Marketing, dat het gebouw exploiteert, bleven veel toeristen weg uit de Domtoren vanwege de steigers. In 2018, het laatste jaar zonder steigers, beklommen zo'n 90.000 mensen de Dom. Dit jaar verwachten ze ongeveer de helft van dat aantal bezoekers.

"Op het moment dat ergens steigers omheen staan, denken mensen dat het dicht is. Dat merken wij heel erg", zegt Cor Jansen van Utrecht Marketing.

Zowel de wethouder als de exploitant kunnen niet wachten tot alle steigers zijn verdwenen. "Ik hoor vaak van mensen dat ze zich weer thuis voelen als ze de Dom weer zien", zegt De Vries. "Binnenkort kan dat weer zonder steigers. Het einde komt in zicht en dat is een mooi moment."

Advertentie via Ster.nl