Malgosia Fiebig bij het carillon, archieffoto
NOS Nieuws

Carillon Domtoren na vijf maanden restauratie weer in gebruik

De Utrechtse binnenstad was de afgelopen maanden wat stiller dan gebruikelijk. Het klokkenspel van de Domtoren werd namelijk gerestaureerd. Morgenmiddag zal de stadsbeiaardier voor het eerst sinds februari weer achter het carillon kruipen.

De Dom wordt sinds 2019 gerestaureerd en moet over ongeveer een jaar klaar zijn. Het eeuwenoude klokkenspel was ook aan een opknapbeurt toe. Het klavier is gerestaureerd en meerdere klepels van de klokken zijn vernieuwd, schrijft RTV Utrecht.

Op zaterdagen zit stadsbeiaardier Malgosia Fiebig normaal gesproken achter het carillon, dat zich op 80 meter hoogte bevindt. Fiebig speelt naast klassieke werken ook regelmatig muziek van popmuzikanten. Zo werden haar vertolkingen van de muziek van onder meer Avicii en David Bowie veel gedeeld op sociale media, na het overlijden van die artiesten.

Volgens de beiaardier is er een verschil te horen vanaf morgen. "De klank is door de restauratie echt verbeterd", zegt Fiebig.

Vanaf 3 juli komen beiaardiers uit binnen- en buitenland naar Utrecht om concerten te geven vanaf het gerestaureerde carillon. Eind augustus komen zo'n 120 klokkenspelers naar de stad voor het Wereldbeiaardierscongres. De Utrechtse stadsbeiaardier kijkt ernaar uit: "Wat is het mooi dat de stad deze zomer weer volop van muziek uit de Domtoren kan genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl