Kyogo Furuhashi
NOS Voetbal

Kan Aziatisch getint Celtic swingen in De Kuip? 'Feyenoord problemen bezorgen'

Een potige kerel met opgestroopte mouwen, witte kousen met moddervlekken en het liefst ook nog een gebit dat een paar voortanden mist. Dat is het stereotype van een Celtic-speler.

Maar in de afgelopen twee seizoenen rekende de Schotse club - vanavond tegenstander van Feyenoord in de Champions League - keihard af met dat imago. Met lichtvoetige spelers danste de club afgelopen jaar naar de Schotse landstitel, de 53ste in totaal en negende in de afgelopen tien jaar.

Ange Postecoglou, de Grieks-Australische wonderdokter die inmiddels indruk maakt als trainer van Tottenham Hotspur, bracht de afgelopen jaren een kleine voetbalrevolutie teweeg bij Celtic. Sinds deze zomer is het aan Brendan Rodgers (oud-Liverpool en -Leicester City) om op zijn werk voort te borduren.

Japans raamwerk

Van het raamwerk dat Postecoglou neerzette, is veel intact gebleven. Voor zijn komst naar Celtic werkte hij drie jaar in Japan, bij topclub Yokohoma. Postecoglou nam een reeks Aziatische spelers mee naar Glasgow.

Zij vormen nog altijd de basis van het goed voetballende Celtic. De club uit Glasgow heeft vijf Japanners en drie Zuid-Koreanen in de selectie.

De Japanse vlag wappert op Celtic Park

Postecoglou belandde na twee sterke seizoenen op de radar van behoorlijk wat topclubs en trok uiteindelijk naar Londen. Celtic greep met Rodgers terug op een oude bekende.

De Noord-Ier trainde de club uit Glasgow ook al tussen 2016 en 2019. In zijn eerste seizoen werd Celtic met een recordaantal van 106 punten kampioen.

Eigen dna

Bij zijn tweede aanstelling als Celtic-trainer beloofde hij het aanvallende spel van Postecoglou in ere te houden. "Ik sta altijd voor een aanvallend, agressief en winnend elftal."

Maandag sprak Rodgers op de vooruitblikkende persconferentie voor de ontmoeting met Feyenoord woorden van gelijke strekking. "Ook op dit niveau willen we ons eigen dna laten zien. We moeten agressief zijn als we aanvallen en collectief wilskrachtig als we verdedigen."

Brendan Rodgers en Kyogo Furuhashi

Rodgers: "Hier in De Kuip zullen we bij tijd en wijle onder druk komen te staan. Maar als we zelf de bal hebben, willen we Feyenoord problemen bezorgen. Onze fans kunnen verwachten dat we elke wedstrijd zullen knokken."

Vorig seizoen werd Celtic met twee punten roemloos laatste in zijn Champions League-poule. Rodgers hoopt het nu beter te doen. "Voor ons is het een succes als we na de kerst nog in Europa spelen. In welke competitie dan ook. In deze groep is alles mogelijk."

Na de eerste weken van dit seizoen is Celtic koploper in Schotland. Met een 4-3-3-systeem zoekt het zo snel mogelijk de weg naar voren. The Bhoys wonnen onder meer met 1-0 van aartsrivaal Rangers.

Kyogo

De enige goal werd in The Old Firm gemaakt door spits Kyogo Furuhashi, vorig jaar gekozen tot beste speler van de Schotse competitie. Kyogo, zoals zijn voetbalnaam luidt, is bewegelijk, technisch en doelgericht. Even leek de Japanse spits Feyenoord-uit te gaan missen door een schouderblessure, maar hij is net op tijd hersteld.

Kyogo wordt meestal geflankeerd door Daizen Maeda, een razendsnelle goaltjesdief die ook bij het Japanse elftal vaak belangrijk is. De voorste linie wordt gecompleteerd door de Israëlische dribbelaar Liel Abada.

De laatste zege van Celtic op Nederlandse bodem was in 2001, toen Ajax in de voorrondes van de Champions League met 3-1 werd verslagen. Sindsdien werd er niet gewonnen van FC Utrecht (4-0 in 2010), Ajax (1-0 in 2013 en 2-2 in 2015) en AZ (2-1 in 2021).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl