Yankuba Minteh viert, samen Igor Paixão, zijn treffer tegen sc Heerenveen
NOS VoetbalAangepast

Slot lijkt te kiezen voor Minteh als oplossing voor het spitsenprobleem

Na zes jaar keert Feyenoord dinsdagavond terug in de Champions League. Bleef het optreden op het hoogste Europese clubniveau destijds beperkt tot zes wedstrijden in de groepsfase waarvan er slechts eentje niet werd verloren (2-1 thuis tegen Napoli), deze keer lijkt er meer mogelijk voor de landskampioen.

Het optimisme viert in ieder geval hoogtij in en rond de Kuip nu de ploeg van Arne Slot in de eredivisie op stoom is gekomen.

Slot was er zaterdag na de galavoorstelling tegen sc Heerenveen (6-1 winst) echter als de kippen bij om erop te wijzen dat Atlético Madrid, Lazio en Celtic, de eerste opponent in de Champions League, van een heel ander kaliber zijn dan Almere City (6-1) en FC Utrecht (1-5) die recentelijk in de competitie een oorveeg kregen.

Spitsenprobleem

Bovendien kampt Slot met een spitsenprobleem nu eerste keus Santiago Giménez (met zes treffers gedeeld topscorer in de eredivisie) geschorst is voor de eerste twee Champions League-wedstrijden en beoogd stand-in Ayase Ueda met een spierblessure aan de kant moet blijven.

Champions League-debutant Timber: 'Wat ik soms laat zien, moet constant en in hoog tempo'

De trainer noemde op de persconferentie daags voor de confrontatie met Celtic geen namen, maar het heeft er alle schijn van dat Luka Ivanusec, Igor Paixão en Yankuba Minteh de frontlinie zullen vormen. "Ik denk dat iedereen die hier zit wel weet wie er in het elftal zullen komen. Dan staan er drie spelers voorin die alledrie in de spits kunnen spelen en alledrie linksbuiten kunnen spelen en twee van de drie ook nog eens rechtsbuiten."

Behalve dat een goed begin het halve werk is, lijkt het erop dat Celtic op voorhand de minst sterke tegenstander zal zijn in groep E. En dus is thuis winnen van de Schotten een must, wil Feyenoord enige illusie koesteren om op Champions League-niveau te overwinteren, zou je zeggen.

"Ik denk dat als je door wil komen in een groep, je elke thuiswedstrijd zal moeten winnen. Dat staat los van wie er morgen op het programma staat."

Enige kampioen

"Maar het is zeker niet zo dat ik een van de drie clubs anders inschat. Celtic is, naast ons, de enige kampioen in de poule en die andere twee komen weer uit sterkere competities. Maar ik vind dat je altijd heel veel respect moet hebben voor ploegen die kampioen zijn geworden, omdat ik nu uit eigen ervaring weet hoe moeilijk het is om dat te worden."

Van onderschatting van Celtic zal derhalve geen sprake zijn. "Ik vind het een zeer goede ploeg, met veel Aziatische invloeden en snelheid voorin, die heel gestructureerd en verzorgd voetbal speelt. De trainer die nu bij Tottenham zit (Ange Postecoglou, red.) is daar al mee begonnen."

"Zoals elke ploeg zetten ze op een bepaalde manier druk. Wij gaan kijken hoe we daar onderuit kunnen voetballen, zodat we onze aanvallers op mooie posities aan de bal kunnen brengen. En dan is het de vraag: hebben ze de vorm van de dag en kunnen ze de opbouw tot rendement laten komen."

Kansen en goals

Feyenoord was de competitie begonnen met remises tegen Fortuna Sittard en Sparta, maar Slot bestrijdt dat zijn ploeg toen zo veel minder voetbalde dan tegen sc Heerenveen, Almere City en FC Utrecht, die stuk voor stuk geen schijn van kans hadden. "Tegen Fortuna waren wij uitermate ongelukkig met het krijgen van een rode kaart na twintig minuten. En tegen Sparta waren we de hele wedstrijd oppermachtig en hebben we alleen maar aangevallen."

Luka Ivanusec

"Wat er na die eerste twee wedstrijden wel gebeurd is, is dat wij Luka Ivanusec erbij kregen. Mede door hem hebben we de vele beloftevolle situaties die wij ook tegen Sparta al creëerden, om weten te zetten in kansen en in goals. Dus ik zie niet zo heel veel verschil ten opzichte van het begin. Al hebben we toen wel heel dure punten verloren."

Deze week volgt er met de wedstrijden tegen Celtic en Ajax (zondag in de competitie) een nieuwe test voor zijn formatie, die tot nu toe steeds kon bogen op ook op papier meer kwaliteit dan de tegenstander. "Wij krijgen nu twee tegenstanders die gelijkwaardige kwaliteiten hebben als wij. En dat is een nieuwe uitdaging voor dit team: kunnen we nu ook weer winnen? En kunnen we dat met hetzelfde voetbal doen als tegen de mindere tegenstanders?"

"Dit elftal heeft aangetoond makkelijker te winnen van kleine ploegen dan het elftal van vorig jaar, toen het vaak met veel horten en stoten 1-0 of 2-1 werd. Maar dat elftal was ook heel goed in staat om tegen tegenstanders met gelijkwaardige of meer kwaliteit zonder bal zo goed te spelen, dat we die wedstrijden vaak wonnen. Die test moeten we dinsdag en ook zondag zien te doorstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl