NOS Voetbal

Feyenoord in topvorm richting Celtic na klinkende zege op Heerenveen

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - sc Heerenveen

Drie dagen voor het eerste groepsduel in de Champions League met Celtic heeft Feyenoord sc Heerenveen zonder problemen verslagen: 6-1. Na een wervelende eerste twintig minuten stond het al 3-0 voor de landskampioen, die volgende week zondag Ajax treft in de eredivisie.

"Ik heb genoten van de eerste 25 minuten", zei coach Arne Slot na afloop. "Geweldig gespeeld. Vooral de opbouw was indrukwekkend. Ik heb het vaker gezegd, we voetballen beter dan vorig seizoen."

Gimenez ondanks jetlag in basis

Santiago Gimenez keerde pas donderdag terug in Rotterdam vanwege interlandverplichtingen, maar stond tegen Heerenveen ondanks een forse jetlag in de basis. Dat kwam mede omdat de andere optie in de spits, Ayase Ueda, met een blessure was teruggekeerd van de interlandperiode met Japan.

Meevaller voor Feyenoord was de inzetbaarheid van verdediger Lutsharel Geertruida, die geblesseerd was afgehaakt bij Oranje, en wat voor Feyenoord ook meeviel was de tegenstand van Heerenveen in De Kuip. De Rotterdammers walsten aanvankelijk over de Friezen heen.

De Kroatische aanwinst Luka Ivanusec, die twee weken geleden verdienstelijk debuteerde tegen FC Utrecht, maakt er 1-0 van. De buitenspeler, tijdens de interlandperiode trefzeker voor zijn land, kreeg de bal op links aangespeeld, trok naar binnen en schoot in de verre hoek raak.

Ondrej Lingr is dolblij met zijn goal

De defensie van Heerenveen, met oud-Feyenoorder Sven van Beek in de eerste helft na acht maanden afwezigheid door een achillespeesblessure terug op het veld, had totaal geen grip op de Rotterdamse storm en Mats Wieffer was de volgende die het net vond. De Oranje-international kon ongehinderd opstomen en koeltjes afronden.

Na een uithaal van Igor Paixão van net buiten het strafschopgebied klonk het al "tien, tien, tien" in De Kuip. De productie stokte echter, het tempo ging iets omlaag en via een puntertje van Simon Olsson deed Heerenveen zelfs wat terug.

Gimenez moe maar voldaan met goal

Spits Gimenez, vijf keer trefzeker in de voorgaande drie eredivisiewedstrijden, aasde nog op een doelpunt en was met een kopbal op de lat in de tweede helft dichtbij. In de 60ste minuut was het raak op aangeven van Quilindschy Hartman. Moe maar voldaan werd Gimenez meteen vervangen.

"Dit was niet de normale Santiago", zei Slot. "Dat heeft iedereen kunnen zien. Gelukkig is hij fit gebleven. De wissel stond gepland. Mooi meegenomen dat hij nog scoorde."

Santiago Gimenez

De vervanger van de Mexicaan was de Gambiaan Yankuba Minteh, die zich kon bewijzen als kandidaat voor de spitspositie van dinsdag. Dat deed hij nadrukkelijk. Vijf minuten na zijn entree tikte hij een voorzet van Paixão in de verre hoek.

De Tsjech Ondrej Lingr maakte er met zijn eerste goal voor Feyenoord ook nog 6-1 van. Op aangeven van Minteh knalde hij vanuit een moeilijke positie keihard raak in de verre hoek.

'Ze maken het me niet makkelijk'

Voor de derde opeenvolgende keer maakte Feyenoord minimaal vijf goals in een eredivisiewedstrijd, na de 6-1 tegen Almere City en de 1-5 bij FC Utrecht. Dat gebeurde voor het laatst in 1958. De Rotterdammers gaan in topvorm naar dinsdag en hebben alleen nog een spitsenkwestie op te lossen.

"Ze hebben het me niet makkelijk gemaakt", zei Slot. "Minteh scoorde en toen kwam Lingr erin en ging Minteh naar rechts en Lingr scoorde ook. En dan hebben we ook Paixão nog. We hebben meerdere kandidaten. Het puzzelen kan beginnen."

Kijk hieronder naar de reacties van Arne Slot, Calvin Stengs, Sven van Beek en Heerenveen-coach Kees van Wonderen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl