NOS Voetbal

Geertruida lijkt fit, maar Slot baalt van blessure Ueda: 'Veel geld uitgegeven'

Slot baalt van blessure Ueda: 'Veel geld uitgegeven om schorsing Giménez op te vangen'

Het lijkt erop dat Lutsharel Geertruida zaterdag weer kan spelen als Feyenoord in De Kuip sc Heerenveen treft. De Oranje-international verliet vorig weekend een dag voor de interland tegen Ierland geblesseerd het trainingsveld. Een lichte blessure, leek het. Feyenoord-trainer Arne Slot bevestigde dat vrijdagmiddag op een persconferentie.

Toen Slot zag dat Geertruida zaterdag van het trainingsveld van Oranje sjokte, zat de trainer niet erg te schelden. "Omdat vrij snel duidelijk was dat het naar verwachting niet zo'n probleem was richting het weekend. En dat blijkt het ook niet te zijn."

Maar Slot baalt wel flink van de wekenlange blessure die de pas gekochte Japanse spits Ayase Ueda opliep tijdens de interlandbreak. Vooral vanwege de twee duels schorsing die eerste spits Santiago Gimenez aan zijn broek heeft hangen, waardoor de Mexicaan tegen Celtic (thuis) en Atletico Madrid (uit) niet mag spelen.

"Een van de redenen om zo veel geld uit te geven aan een spits (9 miljoen voor Ueda, red.) was om die eerste twee wedstrijden schorsing van Santiago op een goede manier in te vullen. Dan is het balen dat hij dit weekend niet kan invallen en dinsdag niet kan spelen", vertelt Slot.

Met spelers die (half-)geblesseerd terugkeren van een interlandperiode laait al gauw de eeuwig durende discussie over de overvolle voetbalkalender op. Slot gelooft het wel, die discussie.

"Volgens mij is daar al heel veel over gezegd en gesproken, dat gaan wij niet meer veranderen en omkeren. Ik vind het altijd prettig om een mening te hebben over iets waar nog iets aan te doen is. Maar ik heb niet het gevoel dat dat in dit geval zo is. Dus daar moeten wij als clubs naar handelen."

Geen spitsenexperiment

Is Slot van plan om met het oog op de vacature in de spits dinsdag tegen Celtic een aanvallersexperiment te starten tegen Heerenveen? "Absoluut niet. Tot op heden maakt het niet veel uit wie in de spits staat, want iedereen schiet de ballen wel binnen. Degene die er staat, zal ze binnen moeten lopen."

Zaterdag zal Gimenez starten en dinsdag staat waarschijnlijk Igor Paixao in de spits. Een verandering van het speelsysteem ziet Slot niet zitten tegen Celtic. "In je hoofd spelen die scenario's wel, maar dan kom je tot de conclusie dat je zo veel vastigheid weggooit."

Bosz over intensieve speelstijl PSV: 'Logisch dat aanvallers wat korter spelen'

De vraag is hoe lang Gimenez, die deze dagen nog kampt met een jetlag van zijn wedstrijden met Mexico in de Verenigde Staten, het zaterdag tegen Heerenveen volhoudt. De hoge intensiteit waarmee Feyenoord speelt, vergt immers veel.

Aanvallers eerste verdedigers

Vraag dat maar aan PSV-trainer Peter Bosz. "Ik heb natuurlijk Feyenoord vorig jaar ook gevolgd. Je zag bij hen eigenlijk elke keer dat rond de zestigste minuut de aanvallers werden gewisseld. Dat heeft natuurlijk te maken met de intensiteit die in het spel wordt gelegd." Iets wat PSV ook doet.

Bosz kreeg meeste internationals pas donderdag terug: 'Twee trainingen voor NEC'

"Als je aanvallend speelt, dan zijn je aanvallers je eerste verdedigers met het druk zetten. Ik denk dat negentig minuten volhouden binnen onze speelwijze, voor aanvallers heel zwaar is. En als je dan twee wedstrijden in de week hebt, is dat nog zwaarder. Het is dus eigenlijk heel logisch dat die jongens wat korter spelen."

Iedereen fit bij PSV

Door de blessure van Ueda heeft Feyenoord minder opties om te variëren met die aanvallers. PSV heeft de mogelijkheid wel, want iedereen is fit teruggekeerd van de interlandperiode, vertelde Bosz.

Toch was het moeilijk trainen, zei Bosz deze week. "Omdat we een heleboel spelers er niet bij hebben gehad. Meer dan de helft van de groep stond donderdag pas weer voor het eerst op het trainingsveld. Dat betekent dat we twee trainingen hebben om ze voor te bereiden op de belangrijke wedstrijd met NEC. Maar goed, dat weten we."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl