NOS SportAangepast

Prado eerste Spaanse MXGP-kampioen, na mechanische pech Febvre

De Spaanse motocrosser Jorge Prado is wereldkampioen geworden in de MXGP.

Op het circuit van Maggiora won de 22-jarige Spanjaard de eerste manche van de GP van Italië en dat was al genoeg voor de beslissing in de WK-stand, omdat zijn voornaamste concurrent Romain Febvre niet finishte wegens mechanische pech.

Prado eerste Spaanse MXGP-kampioen na mechanische pech Febvre in eerste manche

Prado is de eerste Spanjaard in de geschiedenis van de sport die wereldkampioen in de koningsklasse van het crossen wordt. Eerder won hij in 2018 en 2019 al de MX2, het tweede motocrossniveau. Vorig jaar eindigde Prado als derde in de MXGP.

Veertien manches en twee GP-zeges

Dit seizoen won Prado twee grands prix en was hij veertien keer de snelste in een manche. De op zeer constant niveau rijdende Prado pakte ook veel punten op de zaterdagen in de kwalificaties, waar de crossers sinds dit seizoen ook punten kunnen verdienen.

Overgoten met champagne door leden van zijn Italiaanse GasGas-team vertelde de jonge Spanjaard dat hij pas laat doorhad dat hij in de eerste manche de wereldtitel al ging binnenhalen. "Ik wist niet dat ik de titel ging winnen. Ik ben zo dankbaar. Het is mijn droom sinds ik een kind was."

Dat Prado niet wist dat hij in deze manche al voor de wereldtitel reed, kwam doordat hij niet doorhad dat zijn grootste concurrent voor de eindzege, de Fransman Febvre, niet gefinisht was.

Jorge Prado op het circuit in Italië

De nummer twee in de WK-stand Febvre moest vandaag acht punten goedmaken om nog kans op de wereldtitel te houden. Maar toen Prado, zoals hij dat het hele seizoen al ijzersterk deed, als eerste door de eerste bocht ging, was duidelijk dat het moeilijk zou worden voor Febvre.

De Fransman bleef in de buurt, maar raakte op flinke achterstand toen hij zichzelf in een lastige bocht van de motor wipte. Even later werd het nog erger toen Febvre merkte dat hij mechanische problemen had met zijn motor. Hij moest stoppen en haalde geen punten binnen in de eerste manche.

Prado, rijdend met nummer 61, hoefde alleen nog als eerste of tweede te finishen om zijn eerste wereldtitel te pakken in de koningsklasse. Jeremy Seewer werd tweede, Alberto Forato derde. De Nederlander Calvin Vlaanderen kwam als vierde over de streep. Glenn Coldenhoff finishte als zevende.

Revanche Febvre

Febvre nam nog wel sportieve revanche door de tweede manche van de dag te winnen, voor Tim Gajser en Ruben Fernandez. De weekendzege van de GP van Italië ging naar Seewer, die met veertig punten voor nummer twee Prado en drie Fernandez bleef.

Jeffrey Herlings was er niet bij dit weekend in Italië, omdat hij enkele weken geleden tijdens een vrije training voor de GP van Nederland in Arnhem zijn sleutelbeen brak.

Het wereldkampioenschap is beslist, maar de crossers komen volgend weekend nog één keer samen voor de laatste GP van het seizoen in Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl