NOS Wielrennen

Poels klopt na Van Aert nu ook Evenepoel: 'Net een fles wijn: hoe ouder, hoe beter'

"Ik ben net een fles wijn: hoe ouder, hoe beter." Met een lach van oor tot oor probeert Wout Poels (35) te verklaren wat hij zojuist heeft geflikt. Vanuit de sterke kopgroep won hij de voorlaatste etappe van de Vuelta. Misschien niet de sterkste, maar zeker de slimste.

Met een lange sprint op de oplopende weg naar de finish liet Poels onder meer Remco Evenepoel achter. Geen vierde ritzege in deze Vuelta voor de Belg, maar de eerste uit de carrière van de Nederlander, die precies twee maanden geleden ook al zegevierde in de Tour de France.

Ook Van Aert geklopt

"In de Tour was het al heel speciaal om Wout van Aert te kloppen", blikt Poels terug op zijn overwinning op de flanken van de Mont Blanc, waar hij de Jumbo-Visma-renner versloeg. "Nu versla ik Remco, dat zijn de beste renners op de wereld van het moment. Om daar alleen al tussen te rijden, is heel mooi."

Twaalf jaar na Angliru heeft Poels zijn zege in Vuelta: 'In Tour klop ik Van Aert, nu Evenepoel'

Poels vertrok zaterdagochtend met een plan. Op de eerste van tien beklimmingen ging de veteraan van Bahrain-Victorious al ten aanval. Ploegmaat Antonio Tiberi sloot niet veel later aan, maar er waren meer kapers op de kust. Evenepoel sloot met liefst drie ploegmaten aan, Wilco Kelderman vertegenwoordigde Jumbo-Visma in de kopgroep, die uit maar liefst 31 renners bestond.

De beklimmingen van de dag waren niet de langste, hoogste of steilste, maar bleven maar komen. Tien keer klimmen in de Sierra de Guadarrama. Als een voorjaarsklassieker in de binnenlanden boven Madrid, Poels op het lijf geschreven. Op het steilste stuk van de laatste klim viel hij aan.

"Ik was echt goed. Iedereen wachtte op Remco, maar ik ging vast. Ik dacht: ik kan maar beter van voren zitten als hij gaat." Lennert van Eetvelt, de jonge Belg van Lotto Dstny, sprong met Poels mee. De twee kwamen niet ver, maar zaten wel op de goede plek toen Evenepoel aanviel, zoals Poels al had voorzien.

Gegokt en gewonnen

Ook in volle finale wist de Limburger precies wat hij moest doen. Hij ging op het juiste moment, als eerste, aan. "Ik wist dat er een bochtje kwam. Het was een beetje een gok want ik kwam van achteren. Maar ik dacht: als ik ze verras, snel instuur en gelijk vertrek... Dat pakte goed uit."

Over twee weken wordt Poels 36, maar twee ritzeges in grote rondes in één jaar, dat smaakt naar meer. "Misschien moet ik volgend jaar maar naar de Giro."

'Nieuwe Sepp ontdekt'

Ruim tien minuten na ritwinnaar Poels kwam het succesvolle trio van Jumbo-Visma samen over de streep. Sepp Kuss was in de wolken, zijn ploeggenoten Jonas Vingegaard en Primoz Roglic completeren morgen het podium in Madrid.

Vingegaard, Kuss en Roglic komen arm in arm over de streep.

Vanaf zijn indrukwekkende zege in de zevende etappe bleef Kuss - vooraf knecht in de Jumbo-armada - bovenin het klassement. De Amerikaan ontdekte "een nieuwe Sepp", in deze Vuelta.

"Dit is waar wij voor staan", zei teambaas Richard Plugge na het zien van hoe zijn drie renners gebroederlijk over de streep kwamen. Plugge's ploeg schreef geschiedenis door de Giro, Tour en Vuelta in één kalenderjaar te winnen. "Als sportploeg kan je het haast niet beter doen dan dit", aldus Plugge.

Bekijk hier de reacties uit het kamp Jumbo-Visma: Sepp Kuss, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en teambaas Richard Plugge:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl