NOS Wielrennen

Poels klopt Evenepoel en wint na rit in Tour ook etappe in Vuelta

IJzersterke Poels klopt Evenepoel in sprint van kopgroep en wint Vuelta-rit

Wout Poels heeft op knappe wijze de voorlaatste etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. Hij sprong weg bij vier medevluchters in een bocht op driehonderd meter van de finish en verraste daarmee Remco Evenepoel, die te laat reageerde en tweede werd.

De 35-jarig renner van Bahrain-Victorious won eerder deze zomer ook al een etappe in de Tour de France.

Op ruim tien minuten van de Nederlandse winnaar kwam Sepp Kuss, drager van de rode leiderstrui, over de finish. Dat deed hij arm in arm met zijn Jumbo-Visma-teamgenoten Jonas Vingegaard en Primoz Roglic, de nummers twee en drie in het algemeen klassement op respectievelijk 17 seconden en 1.08 achterstand.

Jonas Vingegaard, Sepp Kuss en Primoz Roglic komen arm in arm over de streep.

Met zondag alleen nog de slotetappe naar Madrid voor de boeg is dit normaal gesproken het podium en wint de Amerikaan Kuss voor het eerst in zijn carrière een grote wielerronde. De bergtrui gaat naar het Belgische talent Remco Evenepoel die tijdens deze Vuelta één hele slechte dag kende, maar wel drie etappes won. Hij gaf uiteindelijk ruim zeventien minuten toe op Kuss en zal als twaalfde eindigen.

De Belg maakte in de etappe van Manzanares El Real naar Guadarrama over 207.8 kilometer deel uit van een grote groep vroege vluchters waarin ook de Nederlanders Poels en Wilco Kelderman zaten. Naarmate de heuvelachtige rit vorderde, dunde die groep steeds iets verder uit.

Op het steilste stuk van de laatste klim naar El Escorial was het Poels die de knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok gooide. Hij bleef uiteindelijk over met Evenepoel, diens jongere landgenoot Lennert van Eetvelt, plus de Spanjaarden Marc Soler en Pelayo Sánchez. Achter dit vijftal zat een nog een tweede groep met daarin de rappe Portugees Rui Costa, maar die kwamen er niet meer bij.

Succesvolle strategie

Dus viel de beslissing in de de laatste vijfhonderd meter die venijnig opliepen. "Ik wist dat die bocht er nog aankwam en ben volle bak aangegaan", verklaarde Poels zijn succesvolle strategie. Hij kreeg een klein gaatje. Van zijn vier concurrenten kwam Evenepoel nog heel hard opzetten, maar kwam net tekort om zijn vierde etappezege op Spaanse bodem te pakken.

Twaalf jaar na Angliru heeft Poels zijn zege in Vuelta: 'In Tour klop ik Van Aert, nu Evenepoel'

Met "ik ben net een goede fles wijn. Elk jaar word ik beter", tekende Poels ook nog voor het citaat van de dag. Hij is ook de beste Nederlander in het eindklassement, op de vijftiende plaats, ruim zeventien minuten achter Kuss.

Drie Spanjaarden bekleden de vierde, vijfde en zesde plaats: Juan Ayuso, Mikel Landa en Enric Mas. Ayuso is ook de winnaar van het jongerenklassement in deze Vuelta. Het groen van het puntenklassement gaat maar de Australische sprinter Kaden Groves, die de vierde en vijfde etappe op zijn naam schreef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl