Max verstappen
NOS Sport

Probleem Red Bull: elfde startplek Verstappen, Sainz pakt poleposition in Singapore

Max Verstappen én Sergio Pérez hebben het derde deel van de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore niet gehaald. Na een dramatische vrijdag waarin het team maar geen goede afstelling wist te vinden, konden de beide coureurs zaterdagmiddag niets uitrichten met hun bolide, waardoor ze zich niet bij de beste tien auto's schaarden.

De pole-position op het stratencircuit is voor Carlos Sainz, die zijn Ferrari na een spannende strijd tussen drie teams bovenaan de ranglijst wist te zetten.

Dramatisch weekend

Het is de eerste keer dit seizoen dat beide Red Bulls Q3 niet halen. Verstappen moet het doen met de elfde startplaats, Pérez start de grand prix als dertiende.

Het hele weekend loopt Red Bull al achter de feiten aan. Verstappen en Pérez klaagden op vrijdag regelmatig over hun bolide, ze hadden geen enkel vertrouwen in de lastige bochten.

Afgelopen nacht heeft het team geprobeerd om een nieuwe en betere afstelling te creëren, maar ook dat is niet gelukt.

Carlos Sainz

Het eerste deel van de kwalificatie werd opgeschrikt door een harde crash van Lance Stroll. De Canadees stond niet bij de eerste vijftien, en nam te veel risico bij zijn laatste poging. Hij klapte enorm hard van de baan in de laatste bocht. Gevolg: een rode vlag, het einde van het eerste deel en een enorme bak schade voor Aston Martin.

Stroll zelf kon ongedeerd uitstappen, maar eindigt de kwalificatie als laatste. Andere afvallers waren Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Oscar Piastri (McLaren), Logan Sargeant (Williams) en Zhou Guanyu (Alfa Romeo)

Na langdurige opruimwerkzaamheden ging het tweede deel van de kwalificatie ruim een halfuur later dan gepland van start. Vijf minuten voor tijd stonden Verstappen en Pérez tiende en elfde.

Drama Red Bull

In de slotfase wilde elke coureur nog een poging doen, waardoor alle rijders tegelijk naar buiten reden en het heel druk werd richting de lijn, om te beginnen aan een snel rondje. In Q1 leverde dat al een hachelijke situatie op, waarin een groot aantal coureurs elkaar net voor start-finish in de weg reed. Ditmaal bleef grote chaos uit, maar er was dus wel werk aan de winkel voor Verstappen.

In de slotronde ging het helemaal mis voor de Red Bull. Pérez spinde in de eerste bochtencombinatie, Verstappen was niet snel genoeg. Uitgerekend Liam Lawson, de vervanger van Daniel Ricciardo in het juniorteam van Red Bull, tikte Verstappen uit de top-tien.

Verrassend genoeg haalden naast Lawson ook beide Haas-coureurs Q3. Kevin Magnussen en Nico Hülkenberg zetten als eerste aan, maar deden niet mee voor poleposition. Bij de eerste poging kwamen Ferrari-coureurs Carlos Sainz en Charles Leclerc als sterksten uit de bus.

In de slotfase begon Sainz als eerste aan zijn laatste rondje. Hij verbeterde zijn snelste tijd met een 1.30,984. Norris pakte kortstondig de tweede tijd, gevolgd door Leclerc. Uiteindelijk was het Russell die de tweede plek, en dus een plekje op de eerste startrij veroverde.

Het enige goede nieuws voor Verstappen is dat hij geen gridstraf krijgt voor de race van morgen. Slechter dan plek elf wordt zijn startpositie dus niet. Wel krijgt hij een reprimande voor het te langzaam uitrijden van de pitstraat, en 5000 euro boete voor het ophouden van Yuki Tsunoda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl