NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 16/9: Dood van Iraanse Mahsa Amini herdacht • Oktoberfest van start

Goedemorgen! Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Iraanse Mahsa Amini om het leven kwam na haar arrestatie. En in München gaat het grootste volksfeest ter wereld van start: het Oktoberfest.

Eerst het weer: Veel zon vandaag, al zijn er her en der wel wat wolkenvelden. Het wordt vandaag tussen de 22 en de 26 graden en ook morgen staat ons nog een zomerse dag te wachten. Daarna wordt het weer wisselvallig en koeler.

Het weer van 16 september 2023

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Enkele militairen van het speciale pathfinders-peloton maken vandaag een vrije val vanaf 3 kilometer boven de Ginkelse Heide bij Ede. Dat gebeurt tijdens de 79e herdenking van de Airborne Luchtlandingen, waarmee in september 1944 de geallieerde strijd om Arnhem werd ingeluid.
  • Het is vandaag een jaar geleden dat de Iraanse Mahsa Amini om het leven kwam na haar arrestatie door de moraalpolitie voor het op een incorrecte manier dragen van een hoofddoek. In onder meer Den Haag gaan mensen de straat op om haar te herdenken.
  • In München gaat het jaarlijkse Oktoberfest van start. Het geldt als het grootste volksfeest ter wereld. Afgelopen jaar kwamen er 5,7 miljoen mensen op het bierfeest op de Theresienwiese af. Het feest duurt tot en met 3 oktober.
  • De ontknoping van de Ronde van Spanje nadert. De voorlaatste wieleretappe is 208 kilometer en gaat van Manzanares El Real naar Guadarrama. Er zijn tien beklimmingen van de derde categorie met in totaal 4300 hoogtemeters.
  • In het voetbal wordt de eredivisie hervat na de interlandbreak met onder meer Feyenoord-Heerenveen en PSV-NEC.

Wat heb je gemist?

Het Openbaar Ministerie vervangt en verplaatst de komende tijd een groot aantal flitspalen. Ook komen er flitsers bij. Op dit moment staan er ruim 600 vaste flitspalen in Nederland. Het merendeel is aan vervanging toe.

Een van de gemeenten die vurig hopen op een flitspaal is Tilburg. Wethouder Rik Grashoff zou er zelfs meerdere willen hebben, bijvoorbeeld langs de Ringbaan-Zuid, een gedeelte van een vierbaansweg rond de stad.

"We hebben hier de afgelopen jaren herhaaldelijk flinke klappers gehad en ook enkele dodelijke ongevallen",

Anders nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Gisteren sloten veel scholieren zich met hun docenten aan met de demonstratie Global Climate Strike op het Malieveld. De meeste van hen kregen daarvoor toestemming van school.

Deze scholieren staakten vandaag voor het klimaat

Een plezierige zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl