NOS Nieuws

Wekdienst 12/9: Hof Israël behandelt omstreden hervormingen • Zelensky spreekt studenten toe

Goedemorgen! Vandaag behandelt het Israëlisch hooggerechtshof de omstreden hervormingen die premier Netanyahu wil doorvoeren. En de Oekraïense president Zelensky spreekt Nederlandse studenten toe via een livestream.

Eerst het weer: in de loop van de middag en avond zijn er enkele regen- en onweersbuien. Vooral in het zuidoosten komt het mogelijk tot stevige buien met hagel en veel regen in korte tijd. Het wordt maximaal 25 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Israëlische hooggerechtshof behandelt de omstreden hervormingen van de rechtsstaat die premier Benjamin Netanyahu wil doorvoeren. Die wetsvoorstellen zijn bedoeld om de macht van het hooggerechtshof in te perken en leidden tot massale protesten in het land.
  • De Oekraïense president Zelensky spreekt om 11.00 uur Nederlandse studenten toe via een livestream. De toespraak is georganiseerd door de Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool en is ook via YouTube te volgen.
  • De Nederlandse tennissers beginnen aan de groepsfase van de Daviscup Finals. Teamcaptain Paul Haarhuis heeft Gijs Brouwer, Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp, Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop geselecteerd voor de wedstrijd tegen Finland.
  • De Nederlandse volleyballers spelen op het EK vanaf 21.00 uur in Bari in de kwartfinale tegen Italië.

Wat heb je gemist?

Het aantal mensen dat is omgekomen door de aardbeving in Marokko is opgelopen tot 2862. Minstens 2562 mensen raakten gewond, blijkt uit de laatste cijfers van de Marokkaanse autoriteiten.

Er wordt nog steeds gezocht naar overlevenden onder het puin. Veel dorpen in het aardbevingsgebied zijn ruim drie dagen na de aardbeving nog altijd slecht bereikbaar.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Horecaondernemers gooien steeds minder voedsel weg. Vergeleken met vier jaar geleden een afname van ruim 9 procent, zegt de Rabobank. Kan dat nog minder? Kok Nel Schellekens, die niets weggooit, geeft tips:

Kok die niets weggooit geeft tips tegen verspilling

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl