Mark Dickey na zijn redding
NOS Nieuws

Zieke onderzoeker na ruim een week gered uit Turkse grot

De Amerikaanse wetenschapper die op ongeveer een kilometer diepte vastzat in een Turkse grot, is gered. Reddingswerkers hebben de man op een brancard naar boven gedragen.

De reddingsactie heeft meerdere dagen geduurd:

Amerikaanse wetenschapper na week uit Turkse grot gered

Mark Dickey (40) was bezig met een missie om het Morca-grotsysteem in het Taurusgebergte in kaart te brengen toen hij ruim een week geleden werd getroffen door een maagbloeding. Hij was hierdoor te ziek om zelf terug naar de oppervlakte te klimmen.

In een verklaring laat de Turkse organisatie die zich bezighoudt met de studie van grotten weten dat Dickey "in orde is" en op dit moment boven de grond medische hulp krijgt. Aan de reddingsactie deden 190 hulpverleners uit meerdere landen mee.

Verbinding

Vorige week wist een Hongaarse arts als eerste de wetenschapper al te bereiken en kon een bloedtransfusie worden uitgevoerd, waarna zijn toestand verbeterde. Ook werd er een telefoonverbinding met hem ingesteld.

Hulpverleners takelen Dickey, die ligt op een brandcard, omhoog in de grot

De reddingsoperatie werd bemoeilijkt werd door de lage temperaturen onder de grond. Onder de hulpverleners waren artsen, verpleegkundigen en ervaren grotklimmers.

Onderweg naar Dickey hadden de hulpverleners op verschillende plekken kampen opgezet, waar zij en Dickey konden rusten tijdens hun klim omhoog. Ook moesten zij sommige smalle delen in de grot breder maken, zodat de brancard omhoog gebracht kon worden.

Dickey bedankte afgelopen donderdag vanuit de grot de reddingswerkers en de Turkse autoriteiten voor hun inzet:

Amerikaanse grotonderzoeker zit op ruim 1 kilometer diepte vast in Turkse grot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl