NOS VoetbalAangepast

Kroatië langs Armenië na onderbreking om drone, recordzege Portugal tegen Luxemburg

Kroatië heeft goede zaken gedaan met oog op het EK van 2024 in Duitsland. Door met 1-0 te winnen op bezoek bij Armenië gaan de Kroaten met tien punten uit vier duels aan kop in groep D.

Het duel werd in de eerste helft kort stilgelegd toen een drone over het veld vloog met de vlag van Nagorno-Karabach, een conflictgebied binnen de grenzen van Azerbeidzjan waar veel etnische Armeniërs wonen.

In groep J zijn Portugal en Slowakije op het juiste pad richting het EK. Portugal won met liefst 9-0 van Luxemburg, Slowakije won mede dankzij een razendsnelle treffer van Feyenoorder Dávid Hancko met 3-0 van Liechtenstein.

Bekijk hieronder de stand in de groepen D en J:

  • NOS
    De stand in groep D
  • NOS
    De stand in groep J

Aanvoerder Luka Modric speelde zijn 168ste interland voor de nummer drie van het afgelopen WK. Naast de vedette van Real Madrid stonden ook Feyenoorder Luka Ivanusec en Ajacied Josip Sutalo in de basis. Borna Sosa (ook Ajax) bleef negentig minuten op de bank.

Na dertien minuten maakte Andrej Kramaric de treffer die later beslissend bleek. Het was een klein wonder dat het bij 1-0 bleef, want het was lang eenrichtingsverkeer naar het doel van de Armeense keeper Ognjen Cancarevic.

Andrej Kramaric scoort voor Kroatië

Kroatië domineerde bijna de gehele wedstrijd, maar liep niet verder uit. De thuisploeg mocht dus lang blijven hopen. Bij winst zou Armenië gedeeld koploper worden in de kwalificatiegroep, waardoor een eerste EK-deelname in het zicht zou zijn gekomen.

Door een 2-0 zege in en tegen Letland mengt ook Wales zich nog in de strijd voor een EK-ticket. Waar het thuisland vooral gele kaarten incasseerde, scoorden Aaron Ramsey (strafschop) en David Brooks voor Wales.

Recordzege Portugal, Hancko scoort

In groep J zette het nog ongeslagen Portugal de volgende stap richting het EK in Duitsland. Zonder de geschorste Cristiano Ronaldo boekte Portugal een recordoverwinning op Luxemburg: 9-0.

Gonçalo Inácio, Gonçalo Ramos en Diogo Jota scoorden allen tweemaal. Ook Ricardo Horta, Bruno Fernandes en João Felix waren trefzeker tegen het nietige groothertogdom.

Feyenoorder Dávid Hancko opende al na acht seconden de score voor Slowakije tegen Liechtenstein. Het leek de opmaat voor een grote uitslag, want vijf minuten later stond het al 3-0 door doelpunten van Ondrej Duda en Róbert Mak.

Maar in de resterende 84 minuten werd niet meer gescoord. Slowakije is hard op weg om in het kielzog van Portugal mee te gaan naar het EK.

Voor IJsland en Bosnië en Herzegovina is de eindronde heel ver weg. In blessuretijd won IJsland maandagavond van de Bosniërs. Voormalig sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason maakte de enige treffer. Beide landen staan na zes duels op zes punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl