Spanje wint Nations League in De Kuip, weer geen prijs Kroatië en Modric

Nations League-finale: samenvatting Spanje - Kroatië

De voetballers van Spanje hebben in de Kuip de Nations League gewonnen. Ze versloegen Kroatië bij het nemen strafschoppen (6-5). Na de reguliere speeltijd en de verlenging stond het nog 0-0.

Het is voor het eerst sinds 2012 dat Spanje een prijs pakt. Toen won Spanje het EK. Kroatië en de 37-jarige Luka Modric blijven nog steeds verstoken van hun eerste internationale prijs. Bij de laatste twee WK's werd Kroatië tweede en derde.

Hoewel de Nations League minder prestige heeft dan een EK of een WK, leefde het finaletoernooi in Nederland wel. Er waren ongeveer 30.000 Kroaten bij de wedstrijd in Rotterdam aanwezig.

Spanje begon beter aan de wedstrijd en werd enkele keren gevaarlijk, zonder dat het echt grote kansen creëerde. Een schot van Gavi dat naast het vijandelijke doel verdween, was het meest noemenswaardig.

Gaandeweg de eerste helft kwam Kroatië beter in het spel. Andrej Kramaric en Mario Pasalic konden allebei een keer in kansrijke positie opduiken voor het doel van Spanje-keeper Unai Simon. Verder regen ook de Kroaten de kansen niet aan elkaar.

Vermakelijk

Desalniettemin was de wedstrijd, vanwege de spanning en de intensiteit, wel vermakelijk. Dit was ook in de tweede helft het geval. Beide ploegen bleven aan elkaar gewaagd en stichtten allebei gevaar.

Fabian Ruiz (L) in duel met Luka Modric

De grootste kans in de tweede helft was voor de dreigende Spaanse invaller Ansu Fati. Hij had de bal van dichtbij voor het inschieten, maar schoot het speeltuig op de voeten van Ivan Perisic. Kroatië kon ook enkele keren uitbreken, maar zette Simon niet echt aan het werk.

Verlenging

Daardoor moest er verlengd worden. Het spelbeeld veranderde niet. Beide ploegen bleven aan elkaar gewaagd en de grootste kans was wederom voor Spanje. Dani Olmo, die jarenlang voor Dinamo Zagreb speelde, schoot de bal via een Kroatisch been naast.

De bal ging er pas in de strafschoppenserie voor het eerst in. Uiteindelijk werden er veertien penalty's genomen. Daarvan miste Spanje (Aymeric Laporte) er één en Kroatië twee (Lovro Majer en Bruno Petkovic).

Spanjaarden gingen 'tot het uiterste' in gewonnen Nations League-finale

En zo was de derde editie van de Nations League voor Spanje. In 2019 won Portugal de finale van Nederland en in 2021 verloor Spanje de finale van Frankrijk.