Veel succes bij de Nederlandse roeiers
NOS Sport

Nederland keert met vijf wereldtitels terug: 'Zijn nu beste roeiland ter wereld'

Vijf keer goud. Tot afgelopen weekend pakte Nederland bij een WK roeien nooit meer dan één gouden medaille op een olympische discipline. Dit weekend werd dat aantal in Belgrado ruimschoots overtroffen. Ook werd er nog drie keer zilver veroverd.

"Soms is er een moment dat alles samenkomt. Dat hebben we dit weekend gezien. We zijn nu het beste roeiland ter wereld", keek bondscoach Eelco Meenhorst terug. En dat allemaal een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs.

Meenhorst wist dat de Nederlanders er goed voor stonden, maar hij kon niet aan zien komen wat er dit weekend in Belgrado zou gebeuren. "Het is een mijlpaal, ongelofelijk bijna. Na de Spelen in Tokio riep ik destijds met arrogantie in een talkshow dat we het beste roeiland ter wereld konden worden. Dat het nu gelukt is, is heel bijzonder."

De twee-zonder, vier-zonder en skiff bij de vrouwen, de dubbelvier en dubbeltwee bij de mannen. Allemaal goud voor Nederland.

Wat maakt deze selectie nou zo sterk? "We hebben een onwijs gedreven groep atleten met veel talent, en we hebben de beste coachingstaf die we kunnen hebben", aldus Meenhorst.

Bondscoach na WK: 'Zijn nu beste roeiland ter wereld, heel bijzonder'

"We hebben veel expertise en complementaire mensen. Er is niet al te veel hiërarchie, maar wel een duidelijke structuur met korte lijntjes naar de atleten. We helpen elkaar waar nodig en we leren als één team. In een grote groep leren we sneller van onze fouten dan als we allemaal op eilandjes zitten. Het teamwerk is echt onze kracht nu."

Als de structuur op orde is, draait alles om pieken op het juiste moment. Aan elk puzzelstukje is volgens Meenhorst hard gewerkt. "Op alle aspecten van de sport perfectioneren, de basis leggen in de trainingen, goed kijken waar je staat, eerlijk zijn naar je niveau, dan op het juiste moment pieken en kijken of je het niveau nog een stukje omhoog kan krijgen."

Bekijk hier de vijf gouden races van de Nederlandse roeiers:

Karolien Florijn pakte op zondag goud op de skiff. De 25-jarige Florijn werkte maanden naar dit WK toe. "En nu is het ineens klaar. Ik heb het afgesloten zoals ik wilde, dat is heel fijn. Alle uren die ik erin stopte, zorgen voor een gouden medaille. Je stopt hier je hele leven in. Als je dan wint, geeft dat heel veel tevredenheid. Ik richt mijn hele leven in op het roeien."

Florijn is de eerste Nederlandse roeier die een wereldtitel op een olympisch onderdeel prolongeert. "Ik heb het vorig jaar ook gedaan, dus het was wel mijn doel. Maar je weet het nooit, want nu heb je de Amerikaanse (Kara Kohler) in de finale, en twee anderen die er vorig jaar niet waren. Ik had geen idee wat zij gingen doen."

Iedere atleet helpen

Richting het toernooi moest Meenhorst harde keuzes maken. Niet iedereen kon mee, maar dat hoort er volgens de bondscoach nou eenmaal bij. "Ondanks dat je een hele goede groep hebt die goed met elkaar omgaat, moet je ook altijd blijven kijken hoe je de snelste ploeg kan maken. Dat is ook onze verantwoordelijkheid naar hen toe."

Alleen aan goud denken doet Meenhorst ook niet. "Het proces is heel erg gericht op de omgeving. Het doel is om goud te winnen, maar in het proces kijken we hoe we iedere atleet helpen om op een hoger niveau te komen en hoe we hun maximale potentie kunnen benutten. Dat is het eerste doel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl