NOS Wielrennen

Vingegaard wint koninginnenrit Vuelta, Jumbo-Visma bezet topdrie in algemeen klassement

Vingegaard wint koninginnenrit, Jumbo-Visma 1, 2 en 3 in klassement

Jumbo-Visma is de sterkste ploeg in de Ronde van Spanje, dat liet het Nederlandse team ook vrijdag weer zien in de koninginnenrit van de Vuelta. In de finale van de etappe kon Jonas Vingegaard het teamwerk uiteindelijk bekronen met de ritwinst. Hij pakte een halve minuut op ploeggenoten Sepp Kuss en de nummer drie Primoz Roglic.

De grote verliezer van de dag was Remco Evenepoel. De Belg kwam op dik 27 minuten achterstand binnen.

De etappe van vrijdag, door de Pyreneeën, was met recht de koninginnenrit te noemen. Vanaf de start was het al meteen klimmen geblazen met een col van de derde categorie. Daarna werd het alleen maar zwaarder: de Col d'Aubisque en de Col de Spandelles moesten bedwongen worden en de finish was op de mythische Tourmalet.

De dertiende etappe in de Vuelta

De etappe was een bijzondere voor Remco Evenepoel. De Belgische winnaar van vorig jaar reed voor het eerst in zijn carrière een koers in de Pyreneeën. En deze dag zal hij nog wel even onthouden. Met nog 90 kilometer te gaan, moest de Belg al plaatsnemen in een groep met geloste renners. Daar zat ook João Almeida in. De Belg kwam nooit meer terug en finishte 27.05 minuten later dan Vingegaard.

Jumbo-Visma was daarmee al één favoriet kwijt voor de eindoverwinning in de Vuelta. Maar het kon altijd nog beter, zo leek de Nederlandse ploeg te denken. In de finale van de etappe, bij de beklimming van de Tourmalet, had Jumbo-Visma nog vijf renners over: Robert Gesink, Wilco Kelderman, Roglic, Kuss en Vingegaard. Nadat de twee Nederlanders knap werk hadden verricht, was het tijd voor de kopmannen.

Tourwinnaar Jonas Vingegaard opende het bal op de Tourmalet. Hij waagde een eerste poging op acht kilometer van de streep. Roglic kon hem volgen, maar een kilometer later besloot de Deen het nog een keer te proberen. Hij kreeg Enric Mas mee, maar de Spanjaard moest Vingegaard ook al snel laten gaan. Roglic en Kuss reageerden niet.

De Deen kon uiteindelijk onbedreigd naar de finish rijden.

Kuss twee, Roglic drie

De Amerikaan Sepp Kuss wilde wel graag zijn leiderstrui behouden en besloot op een kilometer van de streep ook nog weg te springen uit een groep met onder anderen Roglic. Hij sloeg al snel een gaatje. Maar dat gaatje was misschien niet het belangrijkste, de Amerikaan liet zien dat zijn ploeg absoluut de beste is deze Vuelta en hijzelf blijft nog de nummer één van het algemeen klassement.

Kuss en Roglic kwamen ongeveer een halve minuut na Vingegaard over de finish. Daarmee werd de toon helemaal gezet, want voor het eerst sinds 1966 bezette één ploeg de gehele topdrie van de Vuelta.

Zaterdag wacht het peloton opnieuw een bergrit. Na de start in Sauveterre-de-Béarn moeten 156,2 kilometer overbrugd worden tot de aankomst bergop in Larra-Belagua. Onderweg liggen twee cols van de buitencategorie en een klimmetje van de derde categorie. De slotklim is er eentje van eerste categorie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl