NOS Sport

Nederlandse basketbalsters probleemloos naar finale EK 3x3

Nederland wint van Portugal in halve finales EK 3x3 basketbal

De Nederlandse vrouwen hebben op overtuigende wijze de finale van het Europees kampioenschap 3x3-basketbal in Israël bereikt. Oranje was in het snikhete Jeruzalem met 19-13 te sterk voor Portugal. In de finale treft Nederland Spanje.

Op papier was Nederland met Loyce Bettonvil, Kiki Fleuren, Janis Boonstra en Noor Driessen de favoriet in deze halve finale, aangezien Portugal pas voor de tweede keer aan het EK meedoet, terwijl de Nederlandse basketbalsters in het verleden al drie keer op het podium eindigden (brons in 2017 en zilver in 2018 en 2022).

Maar de Portugezen hadden zich in de kwartfinale wel ontpopt als reuzendoder door regerend Europees kampioen Frankrijk uit te schakelen, het land waar Nederland in 2022 in de EK-finale van verloor.

Nederland begon goed en nam al snel een 7-2 voorsprong. Waar Portugal voorspelbaar voor de dag kwam en alle ballen onder het bord probeerde te brengen bij de grote Emilia Ferreira (ze scoorde 7 van de 13 punten), speelde Oranje veel gevarieerder. Goede drives naar de basket werden afgewisseld met rake afstandsschoten.

Portugal kwam nog eenmaal terug tot 12-8, maar de tweepunter van Bettonvil die Oranje op 14-8 zette, kwam aan als een mokerslag. Nederland liep steeds verder uit en stelde uiteindelijk met de 19-13 zege de finaleplek veilig. Bettonvil was topscorer met 6 punten, Boonstra en Driessen hadden er ieder 5 en Fleuren scoorde er 3.

Nederland staat in de finale tegenover Spanje, dat in de andere halve finale met 21-6 van Litouwen won. In de groepsfase versloeg Oranje de Spaanse vrouwen met 20-15.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl