Nederlandse 3x3-basketbalsters naar halve finales EK, mannen verliezen van Servië

Comeback 3x3-basketbalsters in kwartfinale tegen Duitsland

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben door een 12-10 zege op Duitsland de halve finales van het Europees kampioenschap in Israël bereikt. Minder succesvol waren de mannen: zij verloren in de kwartfinale met 21-19 nipt van Servië.

De Nederlandse vrouwen maakten in de kwartfinale tegen Duitsland tot tweemaal toe een achterstand ongedaan. Eerst kwamen Loyce Bettonvil, Janis Boonstra, Noor Driessen en Kiki Fleuren van 5-1 achter terug tot 5-5. Duitsland liep daarna weer weg naar 10-6 en leek een beslissend gat te hebben geslagen.

Toch lukte het Oranje vervolgens zes punten achter elkaar te maken. Dankzij onder meer tweepunters van Boonstra en Driessen, ging de zege alsnog met 12-10 naar Oranje.

Her Nederlands viertal, dat vorige weekeinde nog voor het eerst een Women's Series-toernooi in het professionele 3x3-circuit won, speelt nu om 16.30 uur in de halve finale tegen de Portugese vrouwen. Zij schakelden Europees kampioen Frankrijk met 13-7 uit.

Mannen onderuit tegen plaaggeest

De Nederlandse mannen troffen in hun kwartfinale plaaggeest Servië, de viervoudig Europees kampioen en al zes maal de beste van de wereld. Nog nooit won de mannenploeg op een groot toernooi van de Serviërs.

Nederlandse 3x3-basketballers verliezen nipt van Servië

Worthy de Jong, Julian Jaring, Arvin Slagter en Dimeo van der Horst keken al snel tegen een 6-1 achterstand, maar met een rake tweepunter kreeg Slagter zijn team scorend op gang en bij 8-8 was Nederland weer langszij.

De rest van de wedstrijd ging het gelijk op. Bij 20-19 achter kregen Van der Horst en De Jong tot vier maal toe de kans om Nederland naar de laatste vier te schieten, maar geen van de tweepunters ging erin, waarna Strahinja Stojacic met een dunk een einde aan de wedstrijd maakte.