Henk van Essen
NOS Nieuws

Henk van Essen stopt volgend jaar als korpschef van de Nationale Politie

Henk van Essen van de Nationale Politie stopt begin volgend jaar als korpschef. Dat heeft hij aan demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid laten weten. Op 1 oktober is hij tien jaar lid van de korpsleiding. Van Essen zegt dat het een "mooi en natuurlijk moment is om het stokje over te dragen".

Van Essen trad kort na de oprichting van de Nationale Politie in 2013 toe tot de korpsleiding. Sinds 2016 was hij plaatsvervangend chef en in mei 2020 nam hij de rol van korpschef over. Hij verving Erik Akerboom die naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vertrok. Van Essen (62) heeft er als hij stopt een ruim 44 jaar lange carrière op zitten bij de politie.

Hij kijkt terug op een enerverende periode bij de Nationale Politie. "In mijn tijd in de korpsleiding is er ongelofelijk veel gebeurd: de aanslag op de tram in Utrecht, corona en de avondklokrellen, de moorden op de broer van de kroongetuige, Derk Wiersum en Peter R. de Vries, de asielcrisis en we hebben de afgelopen jaren meer demonstraties dan ooit moeten begeleiden."

Nieuwe generatie

Volgens hem is "ondanks alles" het vertrouwen in de politie nog "onverminderd hoog". "Daar ben ik trots op." Daar zet hij wel tegenover dat de politie te maken heeft met een aantal grote uitdagingen. Hij noemt onder meer capaciteitsproblemen en de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid in de wijken.

Ook ziet hij cybercrime toenemen "en de criminaliteit wordt internationaler". Dat vraagt volgens hem om nieuwe en digitale antwoorden. "Een opgave voor de volgende generatie."

Minister Yesilgöz laat weten dat ze veel waardering heeft voor de inzet van Van Essen. "Vanaf de start van de Nationale Politie was Henk van Essen de ervaren politieman in de korpsleiding die ervoor zorgde dat vakmanschap hoog op de agenda bleef staan. In complexe en roerige tijden heeft hij als korpschef koers gehouden en is de basis in de organisatie verder op orde gebracht. Daarbij stond hij altijd pal voor zijn mensen."

De politie is begonnen met het zoeken naar een opvolger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl