1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
politie
NOS NieuwsAangepast

Henk van Essen nieuwe korpschef politie

Henk van Essen wordt de nieuwe korpschef van de politie. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met zijn benoeming. Van Essen is nu al plaatsvervanger van politiebaas Erik Akerboom, die vanaf 1 mei leiding gaat geven aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Sinds de nationale politie in 2013 van start ging, maakt Van Essen deel uit van de korpsleiding. Daarvoor werkte hij als korpschef in Den Haag. Hij begon zijn carrière bij de politie in de jaren 80 en wordt door de Centrale Ondernemingsraad omschreven als "een echte politieman".

De nieuwe korpschef wacht een aantal flinke uitdagingen. Zo moet de politie de komende jaren 17.000 ervaren agenten vervangen die met pensioen gaan. Ook probeert de politie een meer diverse samenstelling te krijgen. De 59-jarige Van Essen zegt dat hij wil werken aan een korps "waarin collega's zich veilig kunnen voelen om te zijn wie ze zijn".

Andere prioriteiten zijn het bestrijden van online criminaliteit en de georganiseerde misdaad. Al langere tijd is de druk op de politie groot. Daar komt nu de coronacrisis bovenop, zegt Van Essen. De nieuwe korpschef is daarom trots op zijn collega's die nu aan het werk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl