Orkun Kokçü toont zijn prijs voor speler van het jaar
NOS Voetbal

Kokçü en Kalma uitgeroepen tot beste speler en speelster vorig eredivisieseizoen

Orkun Kokçü en Fenna Kalma zijn uitgeroepen tot beste speler en speelster van het vorige eredivisieseizoen. De oud-aanvoerder van Feyenoord en de voormalig spits van FC Twente kregen die prijs tijdens het gala van de eredivisie-awards in Utrecht, dat werd georganiseerd door de Eredivisie CV en voetbalzender ESPN.

Kokçü was afgelopen seizoen een van de uitblinkers bij Feyenoord. Aan de hand van de 22-jarige Haarlemmer, die eerder de jeugdopleiding van Feyenoord doorliep, legden de Rotterdammers voor het eerst sinds 2017 beslag op de kampioensschaal.

Kokçü was voor de gala-avond overgekomen uit Portugal, waar hij sinds een aantal maanden speelt voor Benfica. De prijs werd hem overhandigd door zijn ouders. "Ik ben sowieso hartstikke blij en trots dat ik deze prijs heb mogen winnen", reageerde hij.

Kökçü overwon slaapproblemen en werd speler van het jaar: 'Sliep maar paar uur'

Hoewel het een memorabel seizoen zou worden, duurde het even voordat Kokçü zijn draai had gevonden. Slaapproblemen speelden hem lange tijd parten. "Ik heb nachten gehad dat ik twee of drie uurtjes sliep", blikte Kokçü terug tijdens de live-uitzending, terwijl hij vocht tegen de tranen.

Kalma dankt oud-ploeggenoten

Kalma maakte afgelopen seizoen dertig doelpunten voor FC Twente, dat achter Ajax op de tweede plaats eindigde in de eredivisie voor vrouwen. "Ik ben er supertrots op, al had ik het de andere meiden die genomineerd waren ook zeer gegund", zei de 23-jarige spits na haar uitverkiezing.

Fenna Kalma maakte afgelopen seizoen dertig goals namens FC Twente

"Zonder mijn teamgenoten was het niet gelukt, dus deze prijs is ook absoluut voor iedereen bij Twente", vervolgde Kalma, die de club uit Enschede deze zomer verruilde voor de Duitse topclub Wolfsburg.

De winnaars in de categorieën voor beste speler en speelster werden in samenwerking met spelersvakbond VVCS gekozen door de aanvoerders van de eredivisieclubs.

Van Gaal opnieuw geopereerd

Tijdens de gala-avond in Utrecht werden meer prijzen uitgereikt. Zo kreeg Louis van Gaal uit handen van voormalig Ajax- en KNVB-voorzitter Michael van Praag een oeuvre-award. Tijdens zijn uitgebreide dankwoord gaf Van Gaal onder meer een update over zijn gezondheid.

De oud-bondscoach van het Nederlands elftal ging onlangs opnieuw onder het mes, nadat eind 2020 een agressieve vorm van prostaatkanker bij hem was geconstateerd. "Ik ben nog een keer geopereerd, om alles in orde te brengen. Zodat ik weer controle krijg over mijn waterhuishouding, tussen aanhalingstekens", zei Van Gaal.

Xavi Simons kreeg de prijs voor talent van het jaar

Van Gaal: "Dat moeten we afwachten. 19 september moet ik terugkomen en dan wordt alles geactiveerd. Dan zou het wonder kunnen plaatsvinden dat ik weer zelf naar de wc kan."

Ook Simons en Brugts in de prijzen

Xavi Simons, vorig seizoen topscorer van PSV en inmiddels speler van RB Leipzig, en Esmee Brugts, die na haar goede seizoen bij PSV een transfer naar FC Barcelona verdiende, werden verkozen tot talent van het jaar in de mannen- en vrouweneredivisie.

Talent van het jaar Brugts kon geen 'nee' zeggen tegen Barça: 'Komt één keer voorbij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl