NOS VoetbalAangepast

Van Gaal lijdt al sinds 2020 aan agressieve vorm van prostaatkanker

Van Gaal maakt bekend dat hij aan prostaatkanker lijdt

Louis van Gaal lijdt al sinds eind 2020 aan een agressieve vorm van prostaatkanker. Dat heeft de bondscoach van het Nederlands elftal bekendgemaakt in het RTL-programma Humberto, waar hij zat om LOUIS - een film over zijn leven die volgende week in première gaat - te promoten. In de film komt zijn prostaatkanker ook ter sprake.

De spelers van Oranje, waarmee hij gewoon naar het WK in Qatar gaat, heeft de 70-jarige Van Gaal nooit iets verteld over zijn medische toestand. "Die weten het niet. Die zien een blos op mijn wangen en denken: wat een gezonde peer is dat. Dat ben ik natuurlijk niet."

"Het zou hun keuze of daadkracht kunnen beïnvloeden", vervolgde hij. "En dat wilde ik niet."

Nachtelijke bestralingen

De oefenmeester vertelde dat hij, sinds de behandelingen in 2021 startten, in totaal al 25 keer is bestraald, ook tijdens vier interlandperiodes. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens trainingskampen, waar hij in de avonduren en 's nachts in het ziekenhuis bestralingen onderging.

Van Gaal zei dat hij erop stond dat zijn ziekte aan bod kwam in de film die binnenkort over hem verschijnt. De oefenmeester verloor zijn eerste vrouw aan alvleesklierkanker en wil kanker mede om die reden bespreekbaar maken.

"Ik heb veel meegemaakt met ziektes. Het hoort bij het leven. Ik ben als mens waarschijnlijk sterker geworden door de ervaringen die ik ermee heb. Daarom wilde ik het in de film hebben."

Van Gaal onthulde dat hij tijdens zijn bestralingen een voorkeursbehandeling genoot. "Ik mocht via de achteringang het ziekenhuis betreden en in een aparte kamer de behandelingen afwachten." Alleen zijn familie en naaste vrienden waren op de hoogte van Van Gaals gezondheidssituatie. "Het zegt iets over mijn omgeving dat deze mensen hun mond hebben gehouden."

Toekomstperspectief

Over zijn toekomstperspectief zei de trainer van Oranje positief te zijn. "Aan prostaatkanker ga je in de meeste gevallen niet dood. Meestal zijn het onderliggende ziektes die je bij deze vorm van kanker fataal worden."

"Ik heb ongelooflijk veel discipline en wilskracht. Ik kan het werk als bondscoach onder deze omstandigheden opbrengen omdat ik het leuk vind om met zo'n groep te werken. Dat beschouw ik als een cadeautje op latere leeftijd."

Op Twitter wenst Manchester United veel beterschap aan Louis van Gaal. Hij was daar werkzaam tussen 2014 en 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl