NOS Voetbal

'Unieke' Louis van Gaal derde winnaar van Eredivisie Oeuvre Award

Louis van Gaal krijgt maandagavond de Eredivisie Oeuvre Award, een prijs die in het leven is geroepen om persoonlijkheden te eren die van grote waarde zijn geweest voor het Nederlandse voetbal. Arjen Robben en Wim Jansen gingen hem voor.

"Louis van Gaal is een eiland in de tijd, uniek in zijn soort", zegt directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV. "Altijd zichzelf, altijd uitgesproken. Wereldberoemd bij de liefhebbers en wereldberucht bij een deel van de pers. Niet voor niets verschenen er al boeken, documentaires en zelfs een eigen film over hem. Alleen een musical ontbreekt nog. Het toont aan wat een geweldige ambassadeur hij is voor het Nederlandse voetbal. Een man met een eigen missie en visie, die altijd wist mee te bewegen met de tijd."

De 72-jarige Van Gaal was succesvol met Ajax, Bayern München, Barcelona en Manchester United. "Maar wellicht zijn knapste prestatie is juist in de eredivisie geweest met het kampioenschap van AZ", stelt De Jong.

Vier keer kampioen

Van Gaal speelde 291 duels in de eredivisie, waarvan de meeste voor Sparta (249). De geboren Amsterdammer werd vier keer landskampioen in Nederland en is bovendien samen met Leo Beenhakker en Ronald Koeman de enige trainer die met twee verschillende clubs kampioen van Nederland werd.

Als bondscoach leidde hij Oranje twaalf wedstrijden op twee WK's, met de derde plaats in 2014 als hoogtepunt.

Van Gaal ontvangt de Eredivisie Oeuvre Award tijdens de uitreiking van de Eredivisie Awards, voor beste speler en grootste talent van de eredivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl