In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Ontvoering Spanbroek: OM spreekt van drugsconflict, advocaat van 'hulpverlening'

Een drugsconflict was de reden voor de ontvoering van een man, eind mei in het Noord-Hollandse Spanbroek. Dat zei de officier van justitie vandaag tijdens een eerste, inleidende zitting in de rechtbank in Haarlem.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden de 31-jarige verdachten uit Hoorn en Wognum het slachtoffer hebben ontvoerd, hem hebben opgesloten in een chalet en hem hebben geslagen met een bamboestok. Ook lieten de mannen hem een vuurwapen zien en bedreigden ze hem met de dood, aldus het OM.

Volgens de advocaat van de twee verdachten was er geen sprake van ontvoering, maar van 'hulpverlening': "De man was psychisch in de war, drugsverslaafd en onder invloed van drugs en mogelijk had hij een psychose".

Op klaarlichte dag

Op beelden van een beveiligingscamera was te zien hoe eind mei een man op klaarlichte dag onder dwang een auto in werd geduwd. Verschillende winkeliers zagen dat gebeuren. Ze zeiden tegen NH Nieuws dat de man schreeuwde en geen kant op kon.

De politie verspreidde vervolgens een foto van het vermeende slachtoffer. Diezelfde nacht nog arresteerde de politie twee mannen in Heerhugowaard. De aanhoudingen leidden echter nog niet tot de verblijfplaats van de ontvoerde man.

Drie dagen later vond de politie de man in Beverwijk. Meerdere mensen belden de politie en meldden dat ze hem in de buurt van het station hadden zien lopen. Hij werd medisch onderzocht en daarna verhoord.

Volgens de politie was de man "enigszins verward" maar vertoonde hij geen uiterlijke verwondingen. De man verklaarde dat hij inderdaad ontvoerd was.

Nog twee verdachten

In de loop van deze week komt een derde verdachte uit Engeland naar Nederland. Een vierde verdachte is nog voortvluchtig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl