Militairen van het regeringsleger, foto van 30 augustus
NOS Nieuws

Sudanese hoofdstad twee dagen gebombardeerd, 25 burgerdoden gemeld

De Sudanese hoofdstad Khartoem is twee dagen op rij getroffen door luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Gisteren vielen er volgens activisten zeker twintig burgerdoden. Vandaag zijn minstens vijf burgers om het leven gekomen, zegt een arts tegen persbureau AFP.

In het Afrikaanse land woedt al bijna vijf maanden oorlog. Bij de strijd tussen het regeringsleger en militie RSF zijn inmiddels naar schatting zeker 5000 doden gevallen. Burgers gaan gebukt onder de beschietingen en onder de humanitaire crisis die met de oorlog gepaard gaat.

'Te ernstig verbrand'

Het zogeheten Burgerverzetscomité meldt dat zaterdag zeker twintig mensen zijn gedood bij luchtaanvallen op de hoofdstad. Onder de slachtoffers bevinden zich twee kinderen. Er waren nog meer slachtoffers maar die zijn volgens de organisatie niet geregistreerd. "Hun lichamen konden niet naar het ziekenhuis worden gebracht, omdat ze te ernstig verwond waren door de bombardementen."

Vrijwilligers van het Burgerverzetscomité bieden sinds het uitbreken van de burgeroorlog, in april dit jaar, hulp aan inwoners. Het comité organiseerde voorheen prodemocratische protesten in Sudan. Als gevolg van deze demonstraties werd enkele jaren geleden dictator Omar al-Bashir afgezet.

Het regeringsleger is de enige strijdende partij met een luchtmacht. Er worden regelmatig luchtaanvallen uitgevoerd op RSF-strijders, die in Khartoem het overwicht zouden hebben op de grond. Beide partijen worden beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Huizen geraakt

Ook vandaag waren er beschietingen in de hoofdstad. Een arts zegt dat zeker vijf burgers werden gedood doordat hun huis werd geraakt door explosieven.

Ruim 3,5 miljoen Sudanezen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Volgens de Verenigde Naties (VN) heeft de helft van de 48 miljoen Sudanezen inmiddels behoefte aan humanitaire hulp. Zes miljoen inwoners zijn "één stap verwijderd van hongersnood", meldt de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl